Julehilsen fra ordføreren

 

Vi er inne i siste uken før jul, og freden er begynt å senke seg. Vi er ferdig med de politiske møtene og en rekke vedtak er gjort. Ikke minst budsjettet som er det viktigste dokumentet en kommune har. Vi har hatt en god prosess og partiene har fått markert sine prioriteringer. Vi vil alle det beste for kommunen, men er bare litt uenige om virkemidlene.

Værmessig har kanskje denne førjulstiden for mange vært helt perfekt. Først kaldt med et lite snødryss. Så kom en helg med litt mer snø og man øynet skiføret sikret i romjulen, men så ble det mildvær. Det er godt for strømregningen og snø er en kostnad for kommunen, men når den først er kommet og ligger der er den en fin ramme rundt julehøytiden. I skrivende stund spøker det imidlertid for hvit jul, spesielt for oss i lavlandet.

Nyttårshelgen er også en del av julefeiringen. Mens roen råder på julaften, så smeller det litt kraftigere på nyttårsaften. Vi har ikke egne begrensninger for oppskytning av fyrverkeri i Birkenes, men det er ikke dermed fritt fram. Det er altfor mange som blir alvorlig skadet på grunn av uvettig bruk og faren for brann er også meget stor den kvelden. Ja, det er kvelden for det og det er et festlig skue, men jeg vil oppfordre alle til å bruke vett og forstand. Da kan vi alle se tilbake på gode minner fra årets feiring.

Vi har mye frivillighet i vår langstrakte kommune. Det merkes i førjulstiden. Utallige arrangementer for alle aldersgrupper er blitt gjennomført av lag og foreninger. Noen med musikk og sang og andre med gode måltider rundt et trivelig bord. Rammen rundt tenning av julegrana på Tobias jorde er blitt en fin tradisjon. Det føltes nesten som et lite mini 17. mai med barn og ungdom i sving på scenen og gang rundt treet der alle som vil kan bli med. Takk for det dere gjør og takk for den opplevelsen dere gir til oss andre.

Det er noen mørke skyer over landet og verden. Vi lever i en dyrtid og mange er bekymret for sin økonomi og sin arbeidsplass. Selv om ikke alle innbyggerne i Birkenes jobber i kommunen, så er vi heldig som har et solid næringsliv i våre rekker. Det meldes ikke om permitteringer eller oppsigelser så vidt meg bekjent. Det gir en ekstra ro og trygghet inn i julehøytiden. Vi må imidlertid ikke glemme at det er noen mennesker der ute som ikke har det så bra. Enten de er på flukt eller sliter med sykdom og ensomhet. Tenk litt på det og hvis vi har mulighet – vis at vi bryr oss. En liten prat på butikken kan bety enormt mye.

Oppi alle gaver og god mat må vi ikke glemme hvorfor vi feirer jul. Den er en viktig del av vår kristne kulturarv og betyr mye for mange. Hvor man enn måtte stå i forhold til den kristne tro så er jeg overbevist om at noe å holde fast i er viktig for alle mennesker.

Så vil jeg ønske alle birkenesinger, og lesere, hjemme og ute en riktig God Jul og et Godt Nytt år!

 

Arild Windsland

Ordfører