– Jul på Grasham i regn og slaps (se bildeserie)

(Foto: Jenny Hiller)

Sledeføret forsvant med regnet på lørdag og sluffa kom aldri ut av vognskjulet, men høytrommet med Vetlerauen fra Ås var et populært innslag på musèet søndag.

Sanna Svendsen stilte med en julekledd hest med bjøller, og mange barn og unge fikk seg ei runde rundt på Grasham, bort til mekanisk verkstad og Steinars Garasje som stilte med vafler og kaffi i et koselig miljø. På tross av et «ulieli» slapsevær kom det godt med folk, sjøl om noen sklei i grøfta på vei til eller frå, og måtte hjelpes opp. Det var mange aktiviteter rundt om i de gamle bygningene.

I snekkerverkstedet hjalp Odd Vang og Alexander Murberg ungene med å lage lastebiler, og i verkstedganga sto Pål Osjord fra Lillesand med juletrær i tre som kunne monteres og males. I smia var Ole Fosso fra Solsletta smed og ungene fikk smidd seg minisverd.

Gamlehuset der Mercedes Knudsen ei gang budde, var fullt av aktiviteter og utsalg i to etasjer. På kjøkkenet kunne de tålmodige dyppe lys, godt veileda av Lillian Salvesvoll Helgesen, og mange rulla bivokslys eller fletta julekorver med Ragnhild Svaland som lærer. I husflidsrommet på loftet satt Mariane Sønju Hagestad og spant ull på rokken sin, og noen fikk prøvd å veve fillerye. Det var salg av dreide treboller, nisser og juletrær, og nede var det sy- og strikketing i heile stua. Ei ung jente hadde laga flotte smykker for sal, og i havestua satt Audun Flakk med kniver og flotte treskjærerarbeider.

Tveidemannen Toralf Aas imponerte med salg av egenbakte potetlefser. Og Ole Aasen på 92 år tok sin tørn som vakt i utstillinga der han solgte bygdebøker, årsskrift, gradestokker og Birkenes-kopper, mens han fyrte på peisen og gjorde det koselig. Av underholdning stilte Kjell Eirik Stoveland og Tor Tveide opp med trekkspill og fele og spilte kjente og kjære julesanger i Knutsonsalen. De blei avløst av et amputert Old Stars forsterka med unge fra musikken, i nisseluer som spilte julesanger før barn, unge og foreldre fulgte etter Øyvind Kopperdal Rislå som skulle bort i fjøset med julegraut til nissen.

I fjøset fant de både Svalandsnissen som var kjempeglad for grauten, og  to Tveide-damer som sang og spilte julesanger, og fortalte eventyret om pannekaka; det var Torhild Aas og Anne-Karin Haugstulen Tveide. Det var en blid og danseglad nisse som delte ut klementiner og twist til alle de snille barna, og 4H-erne fra Tveitås som var med i nissetoget. De fyrte bål og skjenka gratis gløgg til alle som ville ha. Og innimellom var det godt å slappe av og spise middag og kaker i kafèen, og spennende å kjøpe lodd av Astrid som er oldebarn til Marie Vehusheia. God stemning og en hyggelig førjulsdag på Grasham, på tross av slapseværet.

 

Inger Birkeland Slågedal

Birkenes Bygdemuseum

______________

Brukerskapt

 

 

BILDER

Foto:
Jenny Hiller
Inger Birkeland Slågedal