Slåttedag i Slogedalen

De aller fleste har tatt førsteslåtten tidlig i år på grunn av varmt og tørt vær.

I Slogedalen holder de på tradisjonen med slått i juli, og det blir på gamlemåten med hest og hesjing. Henrik Smith og Rudolf Salvesen liker det på den måten, og det har de gjort i mange år.

De slår graset på Kulturbeida med hesteslåmaskin, noe Rudolf er ekspert på, og Henrik setter opp hesjestaur og trekker ståltråd før alle som har lyst kan komme og legge det nyslåtte graset på hesja. Da tørker det så godt, og om det mot formodning skulle bli regn, så tørker høyet likevel.

Det er Dølahestlaget som arrangerer slåttedagen, der det er fokus på hesten som arbeidshest og mulighet for folk til å delta i slåttonna. Silje Lunde Roland i Dølahestlaget bedyrer at det også er lov å se på, det er ingen arbeidsplikt. Og ungane kan sitte på hestekjerra.

Som i tidligere år stiller spelemannslaget Strøge opp med slåttemusikk, og det blir salg av slåttegraut og kake ved husmannsplassen Elvegård etter hesjinga. Det kan være lurt å ha med stol og skyggelue.

Dette pleier å være moro for både unge og gamle, de som aldri har opplevd det før og de som har hesja nok i sitt liv, men likevel liker å mimre om gamle dager. Om værmeldinga slår til blir det fortsatt varmt og fint å laue seg i elva etter slåttesjauen. Alle er hjertelig velkommen til slåttedagen!

 

Inger Birkeland Slågedal