Interpellasjon fra INP med bakgrunn i mobbesakene

(Arkivfoto)

Allerede til kommunestyrets møte 8. november, det første etter konstitueringa, har nyvalgte Håvard Glad Andreassen på vegne av INP sendt inn følgende interpellasjon:

– Vi i Industri og Næringspartiet ønsker å stille noen spørsmål med bakgrunn i alle de mobbesaker som vi har blitt gjort kjent med de siste årene, da primært på skolene våre. Noen av disse er belyst i media ref. flere artikler i Birkenesavisa og nå sist i NRK: (https://www.nrk.no/dokumentar/xl/syk-avskolen-1.16509354)

– Partiet vet at temaet har vært oppe tidligere i form av interpellasjoner og temadag, men vi ønsker uansett en gjennomgang/oppklaring på hva som har skjedd siden sist dette ble tatt opp da vi har fått inntrykk av at alt ikke er helt på plass ennå. Så har vi samtidig forståelse for at temaet er komplekst og at media kanskje ikke alltid belyser begge sider av sakene da man som skoleeier og leder har et strengt regelverk man skal overholde i forhold til taushetsplikt osv.

– Så til spørsmålene. Vi lurer på følgende:

1. Hva har blitt gjort etter at statsforvalter kom med kritikk i 2022, statsforvalteren konkluderte at skolen ikke hadde gjort nok for å undersøke, følge med, varsle og gripe inn. Vi ønsker da mest å få vite litt hvordan det psykososiale blir ivaretatt hos mobbeoffer, både fra enhetsleder og skoleeiers side? Et eksempel som er nevnt i artikkelen er dette med flytting av mobber til en annen klasse f.eks.

2. Hvordan mener skoleeier at enhetsleder benytter seg av tilgjengelige fagkompetanse f.eks hjelp fra oppvekstombudet, for å proaktivt bekjempe problemer som er der eller virke forebyggende?

3. Det ble nevnt mangler i varsling, hva har blitt gjort for å forbedre rutiner for varsling? Da spesielt kanskje inn mot fastlege tjenesten?

4. Hvordan jobbes det med å involvere og gjøre mobbers foresatte en del av innsatsen for å løse problemene.

5. Har administrasjonen noen vedtak fra tidligere møter i kommunestyret som må følges opp? Dette er et høyest alvorlig tema og er noe som vi i INP ønsker å sette fokus på fremover.

I Birkenes kommunestyre er INP nå representert med Håvard Glad Andreassen og Jeanette Heia. Førstnevnte sitter også i det nye formannskapet.

Birkenes kommune er skoleeier, og i det nye helse- og oppvekstutvalget er det INP sin vararepresentant, Frode Faremo Vimme, som har fått partiets faste plass.

Det er ordfører Arild Windsland (H) som skal besvare interpellasjonen i kommunestyrets møte onsdag 8. november.