– Er du fornøyd med busstilbudet i Birkenes?

 

Det er en stund siden min ektemann og jeg flyttet til Birkeland, i første omgang for 1 år, for å se om vi kunne trives her. Vi har ikke angret på den avgjørelsen, og har bestemt oss for å bli boende her.

Her på Birkeland har vi det meste vi trenger, og kanskje det aller beste: Det er så fin natur og vi treffer stadig nye hyggelige mennesker. Her er det en imponerende dugnadsvilje blant folk, fantastiske sportsanlegg og mange greie, flinke ungdommer.

Jeg kan ikke huske å ha opplevd tidligere noe sted at barn og ungdom vi ikke kjenner smiler og hilser når vi går langs veien og i naturen. Jeg ser mange av dem på bussen. Sjelden møter jeg godt voksne på bussen. Hvorfor?

Kanskje dere, som meg, savner en bedre bussforbindelse, slik at bussen blir et reelt alternativ til bilen?

Jeg liker veldig godt å reise med bussen. Da kan jeg velge å oppdatere meg på nyheter på mobilen, lese e-poster uten avbrytelser, forberede meg til jobb eller tømme hodet etter jobb og planlegge hva jeg skal gjøre resten av dagen/kvelden. Eller bare gjøre ingenting. Lene meg tilbake å fryde meg over at jeg ikke behøver å passe på fartsgrenser, jeg slipper å bekymre meg for trafikken, og jeg stoler på at jeg kommer trygt fram dit jeg skal. Det er ikke ofte jeg hører om trafikkulykker hvor en buss er involvert, i motsetning til ulykker med bil. Om jeg er trøtt kan jeg betrakte omgivelsene fra et annet perspektiv enn når jeg kjører bil, og kan duppe av eller drømme meg litt bort uten å skape trafikkfarlige situasjoner.

Takket være byvekstavtalen i Kristiansandsregionen har vi en grei pris på bussbilletter mellom Kristiansand, Lillesand og Birkeland.

Et «klipp» på «klippekort» med 20 klipp koster rundt regnet kr 22, og da kan man reise til/fra Lillesand til Birkeland, eller til/fra Kristiansand. Det vil si at det er billigere å ta bussen i Kristiansandsregionen enn å kjøre (bensin/diesel) bil, slik pumpeprisene har vært en stund nå. Siden jeg slipper å lete etter en ledig parkeringsplass, bruker jeg heller ikke lengre tid på bussreisen enn når jeg kjører bil dit jeg skal.

Jeg ønsker altså å velge buss fremfor bilen. Men det fordrer at bussen går når jeg trenger den. Når jeg f.eks. skal møte i Kristiansand kl.18, da må jeg enten velge å komme en time forsinket eller halvannen time før avtalt tid, fordi bussen kun går annenhver time på ettermiddagen. Skulle jeg være så uheldig å ikke rekke 21:10-bussen tilbake, må jeg surre rundt i byen til 23:10. Da tar jeg heller bilen, da slipper jeg også å «sitte på ang» og lure på om jeg når 21:10-bussen. Å surre rundt i byen og vente på neste buss i nesten 2 timer er kanskje greit nok for en voksen, men hva med våre ungdommer?

Ofte når jeg skal på jobb i Lillesand er jeg nødt til å ta bilen fordi første buss fra Birkeland ankommer Lillesand etter at jeg skulle begynt på jobb. Den samme utfordringen når jeg går av kveldsskift, da har siste bussen gått. Jeg tror at flere ville valgt å reise kollektivt hvis det gikk buss til Birkeland etter kl. 22:05. Når man har valgt å bosette seg i Birkenes, er man kanskje uansett avhengig av å ha bil, men man kan jo drømme…

Hva med busstilbudet andre steder i Birkenes? Hva med deg som bor på Herefoss eller Engesland? Hvor fornøyd er DU med busstilbudet? Er det å bruke bussen et alternativ for deg i det hele tatt, slik tilbudet er nå?

Bussen må gå dit man trenger den (innen rimelighetens grenser), først da blir den et alternativ til bilkjøring. Birkenes SV vil jobbe for at busstilbudet blir bedre i hele kommunen, slik at det også kan bli attraktivt for folk å kunne ta buss til og fra Herefoss og Engesland.

Det at Birkenes SV vil jobbe for et bedre busstilbud i hele Birkenes er bare en av mange gode grunner til å stemme på SV ved kommunevalget til høsten.

I dette leserinnlegget virker det kanskje ikke slik, men jeg har valgt å engasjere meg i Birkenes SV av flere grunner enn mitt engasjement for offentlig transport. Jeg synes vi har jobbet frem et veldig godt program, og jeg tenker at det aller viktigste jeg kan gjøre er å jobbe for et rettferdig samfunn uten store forskjeller mellom folk.

 

Elisabeth Andresen Dobey

4. kandidat

Birkenes SV

 

______________

Leserinnlegg