– Det betyr noe hvem som styrer i din kommune

INNSENDER. Leder i Birkenes SV, Inger Birkeland Slågedal. (Arkivfoto)

 

SV vil ha en politikk for små forskjeller. Det gir økt tillit og større forståelse mellom folk. Sterke fellesskap gir mennesker muligheter uavhengig av bakgrunn. Velferd og naturressurser skal tjene oss alle, ikke gi fortjeneste til noen få. Makta skal ligge hos innbyggerne. SV vil lytte til de som påvirkes av avgjørelsene, som fagforeninger, velforeninger, ungdomsråd og brukergrupper, heller enn til dem som ser muligheter til å tjene penger på bekostning av mennesker og miljø.

Velferden skapes ute i kommunene – av kommunalt ansatte på jobb i barnehager, skoler og kulturskoler, sykehjem og hjemmetjeneste, av klimarådgivere, arealplanleggere, vaktmestere og renholdsarbeidere. Og mange andre yrkesgrupper som hver dag går på jobb for å ta vare på mennesker, bygninger, natur og miljø i lokalsamfunnene. Høstens valg handler om hvilke rammer alle disse ansatte skal ha for å sikre innbyggerne god velferd, og sikre natur, klima og miljø for både nåtid og framtid.

1. Ta vare på naturen

Veiutbygging, hyttebygging, nye næringsområder og utbyggingsområder legger stort press på naturen. Ser man nøye på arealplanene viser det seg at kommunene i Agder planlegger å øke det bebygde fotavtrykket vi har etablert fra istiden frem til i dag med 60 prosent de neste årene. Områder som tilsvarer over 1 million håndballbaner, er planlagt nedbygd! Både klima- og naturkrisa krever omstilling: bort fra evig vekst i forbruket over til sirkulærøkonomi og det å ta vare på naturen. SV vil stanse nedbygging av naturen, og jobbe for omstilling på naturens premisser.

2. Nei til privatisering

I mange kommuner på Agder går høyresida til valg på kommersialisering og konkurranseutsetting av velferden. Argumentet er at privatisering og offentlig-privat samarbeid skal kunne bli billigere for kommunene. Men flere tiårs erfaring har vist at det ikke stemmer. Privatisering fører til økt press og usikkerhet for de ansatte, dårligere pensjon og arbeidsforhold, og ofte lavere kvalitet og mindre forutsigbarhet for brukerne. Og prisen for kommunene har ofte blitt høyere, fordi kommersielle tilbydere også skal tjene penger på driften. SV sier derfor nei til privatisering og vil ta tjenester tilbake til offentlig regi.

3. Kamp mot utenforskap

Mange piler peker i gal retning når det kommer til barn og unges psykiske helse. Utenforskap må erstattes av inkluderende fellesskap i barnehager, skoler og fritidsaktiviteter. Lokalt er SV en garantist for at SFO-reformen som vi kjemper gjennom i Stortinget, sikrer at alle barn får være med på leken på SFO hver dag. Vi ønsker miljøterapeuter og andre yrkesgrupper inn i skolene for et godt lag rundt elevene. Vi ønsker satsinger mot utenforskap, som «Nye mønstre», og vi jobber for at alle kan delta på fritidsaktiviteter.

4. Kutte klimautslipp

Transportpolitikk og parkeringsbestemmelser, et godt kollektivtilbud, fortetting eller lengre avstander mellom hjem og tjenestetilbud, støtteordninger for å erstatte fossil med fornybar energi, og tilrettelegging for gjenbruk av alt fra bygninger, infrastruktur til møbler og tekstiler – eksemplene er mange på hvordan vi kan kutte klimautslipp lokalt. I SV er vi lei av å prate, og krever mer handling! Klimautslipp kan stoppes også lokalt, og høstens valg vil være avgjørende i arbeidet for å lykkes med å nå klimamålene.

5. Sikre velferden god finansiering 

SV jobber for en bedre kommuneøkonomi, en kamp som både må tas på Stortinget og ute i kommunene. Når kommuneøkonomien svekkes, rammes barn, unge og eldre og alle de som er avhengige av velferden. I mange kommuner på Agder går høyresida til valg på å kutte i eiendomsskatten, og SV krever svar på hvilke velferdskutt som skal følge med for å finansiere dette. SV vil ikke være med på å flytte penger vekk fra de som trenger velferden, for å gi mer til de som har mest fra før.

6. Likestilling for alle i Agder

Agder er en landsdel med store likestillings- og levekårsutfordringer. SV kjemper for et mer likestilt arbeidsliv, med faste, hele stillinger. Å kunne forsørge seg selv gir frihet. Levekårsundersøkelser viser at vi har en lang vei å gå for å sikre skeive og andre minoriteter aksept og anerkjennelse, og at rasisme er en del av manges hverdag. SV kjemper mot trakassering og for mer inkludering i skole, arbeidsliv og samfunnsliv.

Fellesuttalelse fra Agder SV og de 13 SV-lokallagene i Agder som stiller liste til kommunevalget.

 

For Birkenes SV

Kristian Skordal

Førstekandidat til kommunevalget

Inger Birkeland Slågedal

Partileder

 

______________

Leserinnlegg