– Mer til helse!

 

En viktig detalj som skiller de politiske partiene ved valget i år, er hvordan vi ønsker at skole- og helsesektoren skal være organisert i kommunen vår. Valget står mellom å drive disse kommunalt eller å leie inn kommersielle aktører for å tilby oss tjenestene. Jeg har valgt å fokusere på helsetjenester i dette innlegget, men det meste som står her kan også sies om undervisningssektoren.

Det er en utbredt myte at private selskaper kan levere de samme tjenestene som det offentlige på en mer effektiv måte og til en billigere penge. Teorien er at man skal utnytte konkurransen mellom forskjellige firmaer til å få levert bedre tjenester på en mer effektiv måte til en lavere kostnad. I virkeligheten ser vi at mange aktører i det private heller er opptatt av å finne måter å øke overskuddet sitt på, slik at eierne av bedriftene kan ta ut større utbytter. Utbyttet fra slike firmaer er penger vi innbyggere har betalt i skatt for å få bedre helsetjenester, men som i stedet går rett inn på kontoen til en liten gruppe enkeltpersoner.

For å få økt overskudd i selskapene, ender ansatte i den private sektoren ofte opp med lavere lønn og dårligere pensjonsbetingelser sammenliknet med ansatte i tilsvarende stillinger i kommunal sektor. Da Oslo for noen år siden begynte å ta sykehjemmene sine tilbake til kommunal drift, gikk helsefagsarbeidere gjennomsnittlig opp omtrent 70 000 kroner i årslønn, i tillegg til at de fikk bedre pensjonsvilkår. Nylige tall fra Fagforbundet viser at deres medlemmer gikk opp mellom 40 000 og 150 000 i lønn da kommunen tok over.

SV ønsker både å gi heltidsstillinger til alle helsearbeidere som ønsker det i kommunal sektor og å ansette flere helsefagsarbeidere. Vi har hørt historier fra de eldre i kommunen som tydelig viser at det er for stort tidspress på de ansatte i hjemmehjelpen, og at det går ut over kvaliteten på arbeidet og motivasjonen til de som gjør jobben. Ved å ansette flere folk vil de ansatte få mer tid til å gjøre oppgavene sine ute hos de som er avhengige av hjelp. Det vil gi en mulighet for å få bedre kontakt med brukerne og gi bedre kvalitet på arbeidet. Mer tid gir også mindre stress på jobb, mindre stress gir mindre sykefravær, mindre sykefravær gir mindre vikarbruk – dermed kan kommunen spare penger på å ha flere ansatte.

Det er også viktig å nevne at det ikke er ineffektivt å ha ekstra kapasitet tilgjengelig i helsetjenesten! Det skal ikke være slik at man dimensjonerer antallet ansatte nøyaktig til det behovet man har akkurat her og nå. Når man har flere folk på jobb, kan de ansatte få tid tilgjengelig til å bruke kompetansen sin til å finne nye og bedre løsninger på utfordringer de har på sine fagfelt, og dermed bidra til å gi kommunen en enda bedre helsetjeneste. I tillegg gir det bedre muligheter til å få gjennomført etterutdanning, ekstra kapasitet til for eksempel å kunne ta inn studenter i praksis, og en sjanse til å drive med rekruttering til helse- og omsorgsyrkene.

SV vil fortsette å bygge opp den offentlige helsesektoren, og sørge for at alle har tilgang til best mulig helsetjenester i alle faser av livet, levert av helsepersonell som både har tid til å gjøre en grundig jobb og slå av en prat, og som har kompetanse til å løse fremtidens utfordringer.

Kristian Skordal

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.