– Bruk stemmeretten!

(Arkivfoto)

 

Vi har stemmerett i Norge, ikke stemmeplikt, så det største partiet ved lokalvalg er ofte de såkalte sofavelgerne. Det kan være mange årsaker til det, men håpet er at fleire vil være med å påvirke utviklinga av samfunnet, i kommunen vår, i fylket vårt og i landet vårt. Det er ikke alltid lett å vite hvilket parti en vil stemme på, men ingen er enig med et parti i alt – velg det partiet du er mest enig i, eller som har et par hovedsaker du er enig i. En kan også stemme blankt om det er vanskelig eller en ønsker å markere at her er ikke mitt parti et alternativ.

I Birkenes kommune var det 3876 innbyggere med stemmerett i 2019, men bare 65 prosent stemte ved forrige kommune- og fylkesvalg. Spesielt de unge, førstegangsvelgerne har lav valgdeltakelse: I 2019 var det 53 prosent av førstegangsvelgerne (04/05-årsklassene) i Birkenes som stemte. Av disse var det 60,7 unge kvinner som stemte og 47,4 prosent unge menn. Det er under landssnittet på 58,3 prosent for førstegangsvelgere. Valgdeltakelsen i årsklassen 67-79 år øker og det samme gjør deltakelsen til utenlandske statsborgere som har lov å stemme ved lokalvalg. Det er bra, men de unge er framtida og må være med å påvirke.

I Moss kommune oppretta kommunen ved forrige valg en snapchatkonto «valg nyemoss» for de unge, der de lokale valgmedarbeiderne brukte kontoen til å informere om praktiske opplysninger knytta til fylkes- og kommunevalget. De laga også en opplysningsfilm om hvordan en kan stemme.

Forhåndsstemminga i Birkenes åpna 10. august og her kan en enkelt og lett gå å stemme når det måtte passe. Studenter kan stemme i Birkenes fra den kommunen de studerer i.

Godt val med høy deltakelse!

 

Inger Birkeland Slågedal

Birkenes SV

 

______________

Leserinnlegg