«Nulltoleranse for mobbing» – bare tomme ord?

(Illustrasjonsfoto: Anemone123/Pixabay)

De siste ukene har det kommet fram historier i Birkenesavisa og på sosiale medier fra Birkenesskolene som har rystet mange lesere. Men slett ikke alle ble overrasket, da altfor mange har lignende historier å fortelle. De har kjent det på kroppen, men ikke alle har ork til å gå ut offentlig med det. Det koster for mye, og selv om mobbingen opphører, så er livskvaliteten redusert i mange år framover.

Den såkalte nulltoleransen for mobbing er ingenting verd når midlene i denne kampen er totalt ubrukelige. Når det er stakkaren som blir mobbet og plaget, og må hentes heim av foreldre, er skolens situasjonsforståelse snudd på hodet. Skole, skoleeier og de som har fått velgernes tillit har ikke skjønt alvoret. Det har den knusende rapporten fra Statsforvalteren nå slått fast, og da blir den såkalte nulltoleransen bare tomme ord som provoserer oss som er berørt.

I Birkenesavisa forleden kunne vi lese at det var kun tre som tok til orde i kommunestyremøtet i forbindelse med mobbesakene. Ære være de tre, men det vitner om lite engasjement for skolemiljøet når ikke flere ytrer seg. I andre pågående maratonsaker er det ikke grenser for engasjement.

De som vokser opp og skal gjennom 10 års skolegang i Birkenes fortjener noe mye bedre. Så lenge det ikke settes i verk tiltak straks (les straff) overfor den / de som mobber, så setter dette dype spor i et barnesinn. Urettferdigheten som oppleves ved ikke å bli tatt alvorlig eller bli trodd, blir til vonde minner som forfølger deg i årevis. Dette trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne.

«Verktøyet» som skolen har blitt tildelt for å oppfylle den såkalte nulltoleransen bør skrotes umiddelbart! Vondt har blitt verre og da må silkehanskene av. Det må bli slutt på berøringsangst og handlingslammelse. Offeret skal ikke måtte vike unna, det er den / de som mobber som skal bort. Umiddelbart! Først og fremst er det offeret som skal ha hjelp. Deretter skape ro og trygghet i klassen, både for offeret og de øvrige elevene. Mobber skal bort fra skolens område og bør inngå i et eget opplegg sammen med foresatte – før det kan vurderes å komme tilbake til klassen. Mobbing medføre straffereaksjon (for mobber) hvis «Nulltoleranse for mobbing» skal være noe annet enn tomme ord og vakre festtaler.

 

Marina og Sigmund Ås

Tveide

_____________

Leserinnlegg