Kulturprisen 2022 til Inger Birkeland Slågedal

PRISVINNER. Inger Birkeland Slågedal fikk Kulturprisen for sitt mangeårige arbeid, på mange områder.

Som seg hør og bør ble også i år kommunens Kulturpris delt ut under folkefesten på 17. mai.

Det var Inger Elisabeth Birkeland Slågedal som ble tildelt den gjeve Kulturprisen, og det manglet ikke på begrunnelser, som ordfører Gyro Heia kunne lese opp for forsamlingen.

Inger er en svært aktiv ildsjel som brenner for kulturlivet og ikke minst for museet og lokalhistorie. Hun har gjort en utrettelig innsats for et allsidig kulturliv i Birkenes i over 40 år! Opp igjennom årene har hun vært involvert i mange ulike lag og foreninger; historielaget, 4H, museet, Urteklubben, bygdebok, Ungdomslaget, lokalpolitikk, Slågedalsbrua, nøkkelperson for musikkgruppa Strøget, Restekorpset, målbevegelse med mere. Hun var primus motor for bygging av nytt kombinert museum og barnehagebygg på Tveide. Uten henne hadde det nok ikke blitt noe bygg! Alt arbeid på dugnad. Hun har restaurert og tatt var på det gamle huset som sto i bakken før Birkenes kirke. Bygget rev hun og bygde opp igjen og er nå blitt ei herlig gammelstue i Slågedalen. Hun har vært med i Birkenes Ungdomslag i en årrekke (som styremedlem helt fra 1995). I tillegg til dette er hun med i gruppa for bygdebok nr 6 – «stedsnavn i Birkenes». Vært politisk aktiv i flere år for SV. Vært engasjert i ruinoppbygginga og blomstereng på Tobias jorde. Gitt mye skriftlig og muntlig informasjon om levekår i tidligere tider i kommunen. Har intervjuet og gjort opptak av en del eldre mennesker i bygda. Inger er en ekte ildsjel – et «Ja- menneske» utenom det vanlige og er levende engasjert i nesten alt som skjer i lokalsamfunnet. Vi gratulerer med prisen som er vel fortjent! Håper Inger holder på i mange, mange år enda, lyder det i begrunnelsen for tildelingen.

FORTJENT. Prisvinner Inger Birkeland fikk fortjent applaus av ordfører Gyro Heia og kulturleder Wenche Flaa Eieland.

Inger selv var overrasket og glad for prisen.

Jeg visste ingenting. Jeg er så overraska at jeg har vanskelig for å få sagt det. Da de begynte å les opp begrunnelsen skjønte jeg det ikke med en gang. Det var sidemannen Harald Flaa som dultet borti meg, og mente at nå var det min tur. Det var først når de prata om Slågedalsbrua jeg begynte å ane det, sier hun. Jeg gjør ting som jeg synes er gøy, men det er veldig moro, og hyggelig å bli satt pris på, legger hun til.

Kulturblomster til flere

Kulturblomsten er en heder til personer eller lag/organisasjoner som ved enkeltanledninger eller over tid har vist et engasjement langt utover det vanlige. Kulturblomsten ble første gang utdelt i 1989. I år gikk den til blant annet Ivar Aanesland. Ivar var ikke til stede på kulturfesten, men begrunnelsen for tildelingen lød slik; Ivar har gjennom mange mange år gjort et utrettelig arbeid med å holde bedehuset i Birkeland sentrum i orden. Han har ledet dette arbeidet og alt er gjort på dugnad. Hver mandag har han fått en gjeng med seg, og de jobber med både små og store reparasjoner. Det har betydd mye for bygdas barn, ungdom og voksne at huset alltid er vedlikeholdt og klart til bruk for alle til enhver tid. I huset er det aktiviteter nesten hver dag året gjennom. Det er kor, møter, konserter og mye mye mer. Ivar er en god ildsjel! Vi gratulerer med prisen og håper han holder på i mange år enda, lød det fra ordføreren under tildelingen.

Også Steinar Støle og Lars Jostein Teistedal fikk velfortjent kulturblomst.

OVERRAKT KULTURBLOMSTEN. Lars Jostein Teistedal og Steinar Støle fikk Kulturblomsten for sitt arbeid med «Steinars garasje».

I begrunnelsen for tildelingen ble følgende vektlagt; Med god støtte fra mora Astri og mannen, Magne Støle, har Steinar, gjennom mange år, tatt vare på lokal, regional og nasjonal motorhistorie gjennom sin samlerinteresse. I sine samlinger dokumenterer han både utvikling innen skogsdrift og tømmertransport, lokal bilforhandler- og utviklingshistorie, landbruk og annet. Dette er en historie mange i Birkenes og omliggende bygder har et forhold til. Han har i flere år vært bidragsyter i skriftlig og muntlig formidler av historie gjennom lokale, regionale og nasjonale tidsskrifter, foredrag både lokalt og i regionen. Våren 2020 sto «Steinars Garasje» ferdig for innflytting på Birkenes Bygdemuseum sin grunn ute på Tveide. I all stillhet, og uten ønske om oppmerksomhet, har mora Astrid Støle bidratt med et sted for Steinar og hans samlinger, men samtidig et sted for hans interessefeller og støttespillere. Hun har bygd en fremtidig gave til museet på rundt 440 kvm med utstillingsareal, verksted, kjøkken, møtesal og enda mer. Bygget Astrid har reist har et stort potensial som flerbrukshus. Bygget, samlingene og eierne er blitt en berikelse for det museale miljøet ute på Tveide. Steinar har fått oppmerksomhet for sin mangeårige interesse for og restaurering av en lokalsolgt Steyr tømmerbil. Dette hadde nok ikke latt seg gjøre uten den store innsatsen Lars Jostein Teistedal har lagt ned. Han har vært og er en primus motor for dette opplegget og sammen med Steinar har han skapt et godt miljø nå ute i Steinars garasje. Her møtes de som har lyst til å reparere motorer, lage utstillinger osv. De har nettopp arrangert Åpen dag – det strømte til med folk i veteranbilder. De var nok 25-30 stykker. I tillegg til å drive mekking og reparasjoner av gamle biler mm er det viktig med hygge, vafler og bare det å snakke sammen! Samarbeid – dugnad! Det er helt naturlig at Steinar og Jostein får hver sin pris! Og prisen bør de absolutt dele med Astri. En herlig trio som har skapt noe som mange kan ha glede av i lang tid framover!

– Det er kjempegøy. Jeg visste ingenting, sier Steinar Støle. Hans nære samarbeidspartner i «Steinars garasje» visste noe mer, men også han ble tatt på senga. – Jeg hadde nominert Steinar, og hadde fått beskjed om å sørge for at han dukket opp på festen, men at jeg også fikk en kulturblomst var veldig overraskende. Steinar fortjener den alene, men det er og moro å dele den med ham. Jeg tar den imot på vegne av alle oss som har sagt ja til å være med i arbeidet rundt «Steinars garasje», sier Teistedal.

Tradisjonelt sett deles også Ungbirken ut ved disse anledningene. Den går til ungdom under 25 år som fremmer kulturlivet i kommunen og/eller markerer kommunen positivt utad. Den var allerede delt ut, og gikk som kjent til skiskytter Andreas Aas.