Vigen på museet

MANGE: Bjarne Bjorvatn leder Terje Vigenkvelden med Svein Kleivane der det møtte rundt 110 lydhøre personer.

Flott Terje Vigenkveld på museet.

Det var stinn brakke i Knutsonsalen på muséet da Svein Kleivane framførte dikteposet Terje Vigen på Grasham. 110 kulturinteresserte kvinner og menn møtte fram for å overvære dette kjente diktet av Henrik Ibsen.

Ei historie som rører og berører, og tårer blei felt for urettferdigheten, fattigdommen, døden og fortvilelsen, samtidig som håpet tentes og verdigheten kom tilbake med tilgivelsen og nåden Terje viser da han tilslutt møtte den engelske lorden og hans familie igjen etter mange år.

Svein Kleivane satte diktet inn i ei fin historisk ramme, og kveldens møteleder, Bjarne Bjorvatn, fulgte opp med å blant anna å lese fra Gabriel Scott sin bok Jernbyrden der det står om de to barna fra Birkenes som hadde rømt heimefra til Høvåg, fordi faren ville slakte og spise de – midt i de verste hungersåra under Napoleonskrigen.

Det blei servert smaksprøver på barkebrød til alle som ville smake, bakt av Sigrun Frøysnes Flaa med 60 prosent rugmel og 40 prosent almebastmel – hardt for gebisset, men med litt oppbløyting i vann, kaffe eller i munnen, gikk det fint og smakte ikke så aller verst.

Det kom også innslag fra salen om verdien av almetreet før i tida. På Svaland fortalte bestefar til Torvald at almetrærne der aldri måtte hogges, da ville det bli uår på Svaland. Inger Birkeland Slågedal leste opp et utdrag fra en artikkel av Knut Nesbu som kommer i årets historieårsskrift om fletting av almebast til brød på gården i gammel tid.

Nils Kristen Håbesland fortalte og leste opp utdrag fra ei bok om alm og hvordan folk setta pris på den; de kunne eies sammen, arves og høstes av andre enn grunneieren i flere generasjoner. Ei bondekone sammenlikna gårdsalma si med sylvstasen til nabokona.

Ei anna tid og ei armod mi får håbe ikkje kommer tilbake!

 

Inger Birkeland Slågedal

DIKT: Svein Jørgen Kleivane framfører dikteposet Terje Vigen for en fullsatt Knutsonsal.

SERVERING: Liv Mollestad (til høyre) og Arnhild Håbesland smaker på barkebrødet av almebast og rug som var bakt av Sigrun Frøysnes Flaa.

BAKST: Barkebrød bakt av Sigrun Frøysnes Flaa på Rislåvollen til smaksprøver på Terje Vigenkvelden på muséet.