Idrettsstipend til Martin og Andreas – hardtrener til ny sesong

STIPEND FRA SPAREBANKEN SØR. Det var banksjef Bjørg Jortveit i Sparebanken Sør i Lillesand som overrakte Andreas Aas (til venstre) og Martin Uldal 50 000 kroner hver.

Skiskytterne Martin Uldal fra Birkeland og Andreas Aas fra Engesland møtte tirsdag banksjefen i Sparebanken Sør i Lillesand, Bjørg Jortveit. På Strandhaven møtte banksjefen de to topputøverne til en hyggelig prat over et måltid mat – og overrekkelse av et stipend på 50 000 kroner til hver av dem.

Sparebanken Sør deler i år ut ti idrettsstipend på til sammen 500 000 kroner mellom Sandefjord i øst og Bryne i vest. Det er derfor imponerende at banken i samarbeid med Olympiatoppen Sør, har plukket ut to av disse fra Birkenes.

I bankens statutter står det blant annet å lese om tildelingene:

«Målet vårt med ordningen er å skape stolthet rundt enkeltprestasjoner, utvikle gode forbilder, og gi positive assosiasjoner til regionen. Ordningen er ett samarbeid mellom Sparebanken Sør, Olympiatoppen Sør og idrettskretsene i landsdelen»

Birkenesavisa møter hovedpersonene på Strandhaven.

– Jeg er selv litt over middels interessert i skiskyting og synes derfor det er svært hyggelig å kunne treffe dere her i dag, og bli litt bedre kjent. Jeg gleder meg vanvittig til knivingen mellom dere, når dere kjemper som seniorer om den første World cup seieren, forteller Jortveit.

Andreas som snart blir 19 og Martin som er 21 år, er begge tatt ut på juniorlandslaget.

Begge kan fortelle at de håper banksjefen får rett i at de en gang kan knive om seieren blant de aller beste skiskytterne i verden, men at det fortsatt kan ta litt tid. Men det er definitivt målet til både Andreas og Martin.

– Perioden med restitusjon, hvile og ferie er definitivt over nå, kan Martin fortelle. Det er i perioden mars-april vi kan ta det litt roligere og koste på oss en liten ferie om vi ønsker. Nå er vi midt i oppkjøringen og en tung treningsperiode. Det blir mange lange turer, på beina, sykkel eller på rulleskia i sommer. Akkurat nå gjør jeg ikke så mye mer enn å trene, hvile og restituere, utdyper Martin.

– Jeg er ikke helt ferdig på skigymnaset i Sirdal enda, innleder vegdølen Andreas.

– Gymnas tiden går jo normalt over tre år. Men vi som reiser mye og er tatt ut på landslag, tar skolegangen over fire år, og derfor har jeg ett år igjen i Sirdal. Jeg er selvsagt i samme treningsperiode som Martin forteller om nå, der det er mange tunge økter om dagen og egentrening.

Begge skal delta i sommerens store skiskytter-event i Sandnes, Blinkfestivalen.

– Det er det første delmålet vårt, og det blir veldig artig å få på startnummer igjen og konkurrere. Det er både junior og seniorklasse på Blinkfestivalen, og man kan velge litt hvor man vil gå. Jeg er litt usikker om jeg skal stille i aldersbestemt klasse eller om jeg skal gå i seniorklassen i Sandnes, forteller Martin.

– Jeg er jo litt yngre enn Martin, så for meg blir det juniorklassen forteller Andreas. Blinkfestivalen går 3. – 6. august, og sendes på NRK.

Til vinteren har de to utøverne satt seg ulike mål.

Når begge til søndag drar på en ukes samling med rekruttlandslaget på Toten, er det for å legge noe av grunnlaget før vinteren de har foran seg.

– Jeg har som mål å gå IBU-cup til vinteren, det er nivået bak World Cup. Og så er det jo igjen å kjempe om en landslagsplass til mesterskap som VM, forteller Martin.

– Jeg kjemper jo nå med Martin og de som er opp til 2-3 år eldre, om de samme plassene, så jeg må nok være mer tålmodig med tanke på mine målsetninger i vinter. En VM plass er nok ikke realistisk denne sesongen. Norgescup og NM blir viktigst for meg i år, kan den yngste stipendvinneren fortelle oss.