«Godt nok» – behandlingen av de eldre og de som trenger ekstra tilsyn

(Arkivfoto)

Da er sommeren på hell og virkelighetsflukten som en god varm sommer kan gi snart over. Høsten nærmer seg og dermed også virkeligheten med all dens, for tiden, dystre utsikter.

Jeg skriver ikke dette som en illojal medarbeider i Birkenes kommune. Tvert imot kan jeg ikke skryte nok av de som jobber ut mot innbyggerne, uten de hadde det ikke gått for kommunen i det hele tatt. Nei, jeg skriver dette som en engasjert og urolig innbygger av kommunen vår. Jeg vil ta for meg ordet «godt nok», behandlingen av de eldre og de som trenger ekstra tilsyn/hjelp får her og nå og hvem som faktisk får denne hjelpen. Jeg skrev før ferien om følelsen jeg hadde om at stedet jeg bor, Birkeland, kommunens desidert største sted, ikke blir prioritert. Her om dagen fikk jeg høre ett eksempel som berører alle disse emnene, «godt nok», omsorg for de eldre og at Birkeland blir nedprioritert.

Det gjelder ett menneske på snart 90 år. Dette menneske bor på Birkeland og er dement, spiser dårlig, hører dårlig, ser dårlig, har dårlig balanse og føler seg utrygg i heimen. De av pårørende som ennå bor på Birkeland søkte om avlastning for dette menneske i 2-3 uker i sommer. Dette fordi de pårørende skulle på ferie/ærend og dette sammenfalt slik at ingen av disse da kunne se til dette eldre menneske i disse ukene. Kommunen avslo dette og bevilget heller 2 ekstra tilsyn i døgnet av hjemmesykepleien, altså ca. 30 min. ekstra tilsyn i døgnet. Det hører også med til historien at litt over en uke etter at pårørende kom hjem, falt dette eldre menneske hjemme i stua. Personen lå en stund, før denne ble funnet, ble så kjørt på sykehus og så videre til avlastning på Birkeland pleie- og omsorgssenter. Jeg spør da ordfører om hvor mye pleie- og omsorg har kommunen vist dette nydelige gamle mennesket? Tenk hvor mye smerte, utrygghet og fortvilelse dette ville gitt hele storfamilien om dette hadde skjedd når de var borte?

Birkeland er nedprioritert!

Dette tilfelle viser at det er avstand og penger som rår. Min spådom er at hvis dette menneske hadde bodd på Herefoss, Engesland eller over 30 min. kjøretur fra Birkeland sentrum, ja da hadde dette menneske fått innvilget avlastning. En annen ting i dette er det kyniske i og ikke ta hensyn til utryggheten, ensomheten osv. dette og andre eldre mennesker gir uttrykk for og føler på i slike saker. Birkenes kommune er så fattige at de tydeligvis skal og må være så kyniske som dette tilfelle her. De som blir skadelidende er de som bor på Birkeland, de må klare seg selv, store deler av døgnet, fram til de blir døende, da kan de få pleie- og omsorgsplass. Det er slik jeg ser og føler det er nå.

Framtiden

Det blir flere og flere eldre, de lever lenger og trenger derfor mer bistand jo eldre de blir. Om ca.16 år er det dobbelt så mange demente som i dag i Birkenes kommune. Kommunen har vel også uttalt at det ikke er deres ansvar og skaffe boliger utover det de er pålagt. Kommunen har lagt ned flere avdelinger på sykehjemmet, mest fordi folk SKAL bo hjemme så lenge de overhode kan. Dette sparer kommunen veldig mye på, samtidig som de skyver mye av ansvaret over på den enkelte og dennes pårørende. Pårørende vil i framtida ikke kunne ta ferie eller gjøre andre ting når de vil, fordi de må heime og passe på i heimen til deres eldre eller syke. Alt dette fordi kommunen legger seg på en «godt nok» linje.

Løsninger

Kommunen er lutfattige og gjør vel så godt den kan, men alt handler jo om prioriteringer. Har vi prioritert riktig her i kommunen? Jeg spør om det er slik vi vil ha det her i kommunen? Er det slik jeg vil ha det når jeg blir gammel? NEI er svaret mitt.

Kommunen bør:

  1. Åpne 1 eller 2 avdelinger på sykehjemmet og få inn de sykeste som bor heime, slik at disse får best mulig stell og en verdi avslutning på ett langt liv.
  2. Få flere avlastningsplasser, tydeligvis for få nå.
  3. Planlegge og legge til rette for flere eldre boliger og eldre tun. Bruk næringslivet i bygda. Plass har dere, som tomta til voksenopplæring og der de gamle leilighetene nedenfor voksenopplæring ligger. Samt at sentrum kan brukes, men dere må snakke med folk, med næringslivet.
  4. Komme med en plan for demente, som inneholder boliger og aktiviteter som dagtilbud osv.

Hvis ikke kommunen blir mer fremoverlent og planlegger bedre for framtida, vil den prisen på 7,5 millioner kroner for noen HDO-boliger, som vi leste om før ferien, bare bli peanøtter i framtida.

Bør vi være alene?

Dette bringer meg over på det siste punktet jeg har, nemlig om vi er tjent med å være alene lenger?

Vi er snart dyrest på kommunale avgifter i Agder. Vi kan ikke investere, fordi vi har veldig stor gjeld. Vi skal bo heime og ikke på sykehjem når vi blir gamle eller trenger avlastning. Kommunen henger etter med det meste av kommunale saker osv. Jeg spør bare om vi vil få bedre tjenester og hjelp i en større kommune, enn nå og ikke minst vil få i framtida her i kommunen vår? Fakta er dessverre nå slik at vi ikke klarer oss selv lenger, det viser alle interkommunale samarbeidsavtaler vi har med Lillesand og Kristiansand. Det er noe med og se realitetene i øyne og ikke stikke hode i sanden.

 

Ronny Thomassen

_______________

Leserinnlegg