Birkenes – kun for de velstående?

(Foto: Privat)

Noterer meg at i det landstrakte land er det nå fler og fler som sliter. Noen har slitt fra før, noen er blitt «nyfattige» og den vanlige småbarnsfamilien og de med vanlig jobb har begynt å kutte i goder.

De med minst har kjent på det lenge. Ingen goder å kutte på. For disse økonomiske økningene har veltet lasset for de som klarte seg akkurat. Nå står straks den vanlige familien også for tur.

Men hva er goder?

For sistnevnte gruppe er det ferie, ny iPhone til 10-åringen og utsette bygging av interiørtilpasset drivhus eller oppussing. For flere andre er det rett og slett blitt mat. Til seg selv eller barna. En gode. For kjære velstående birkenesinger, sånn har det blitt. Fattigdom rammer nå enda flere- også i Birkenes kommune. Alle i denne kommunen er ikke født på en gård med sølvskje i munnen og er heldig å bære samme navn som gården/oppvekststedet de tilhører (…) Og ikke alle de fattige er psykiatri/rusgruppe.

Det er eldre, enslige, syke, aleneforsørgere osv. Og det har blitt flere.

I denne kommunen fremstår det nesten slik at de ikke tror vi har folk som sliter nå. Spesielt i juletid.

Skam, ensomhet, utenforskap. Avhør hos Nav for å få hjelp. Nav sier de ikke har opplevd økning av sosialhjelp, men tro meg- det er en beinhard prosess som folk flest ikke takler.

Det er ikke lett å fortelle til en velstående som bærer et flott gårdsnavn at du ikke har råd til en caffe latte på cafe fordi man må prioritere pengene til ost på nista til småen.

De tror deg faktisk ikke. «Nå overdriver du vel? Kan du ikkje gå på NAV? Søke bostøtte? Det står i loven at du har krav på en minstesum å leve for, søk kommune/Nav! Har du ingen i familien som kan hjelpe? Åhhh, du burde finne deg en partner som kan ivareta deg. Huff ja, jeg ser på nyhetene at folk sliter- stakkars»

Så enkelt, for de som har nok.

At eldre og syke ikke tør å varme opp rom i boligen pga frykten for strømregningen? At enslig forsørger i jobb ikke klarer boliglånet pga renteøkningen, strømutgifter og økte matvarepriser. Husleieøkning som følge av renteøkning/strømutgifter for huseier. Dette begynner til og med de vanlige familier med to inntekter å merke.

Jeg følger med på diverse Facebooksider, og leser om folk får som avslag på julehjelp, avslag på hjelp til strømregninger og ikke minst avslag på bostøtte og nødhjelp om du var så uheldig å ha fått 97 kroner av bestemor i november. Hvis familien i Tromsø vippser 150 kroner til bursdagsgave til 5 åringen – ja da ser det ut som du har ressurser og du får avslag. «Utsett bare regningen, selg sølvtøyet fra oldemor, still deg i matkø, dusj mindre. Dropp nødvendig helsebehandling» Lista er lang. For dette er svar mange får når de blotter realiteten- eller «skammen». Det er hjerterått!

Tror du det ikke? Da gjør du som politikere og «følger nøye med på situasjonen» les; lukker øya.

Politikk vil jeg ikke inn på en gang – en kunnskap jeg personlig eier for lite av og ABSOLUTT har sluttet prøve å forstå.

Grunnen til dette innlegget? Etter å ha lest på alle disse gruppene om folk som sliter, blir det tipset om matutdeling og steder/frivillige organisasjoner du kan få hjelp hos over hele Norge. Etter iherdig googling og leting noterer jeg meg ingen info/deling fra verken kommunen eller andre steder i Birkenes som tilbyr hjelp til denne gruppen. Ingen bedrifter som «adopterer» en familie til jul eller gir gavekort på mat. Ingen organisasjoner som samler inn til f.eks spleis, for så å videre kunne fordele til de som sliter nå. Jeg har ikke sett ett eneste «tilbud/ julehjelp» til gruppen «vanlige folk» som sliter. Bortsett fra innlegget om frisøren i BA som dukket opp i skrivende stund.

Kun i «byene» vanker det hjelp virker det som.

Jeg ønsker en belysning på hvor folk kan henvende seg i Birkenes uten å måtte ta buss (hvis de har råd til bussbillett/eller i det hele tatt har busstilbud) eller kjøre (hvis de har bil og råd til å kjøre flere mil) til Grimstad/Arendal eller Kristiansand for å få hjelp.

Og mulig innlegget mitt kan få bedrifter/organisasjoner lokalt til å sette raua i gir og lager litt juleånd for de i kommunen som sliter.

Tilbyr du/laget/bedriften hjelp så gjør det synlig, slik at folk finner det.

Sånn det er i dag, med så mange som ikke får det til å gå rundt- så burde det ikke være en skam å si høyt at det er vanskelig.

For disse økningene i utgifter har de faktisk ikke bedt om.

I den forbindelse vil HEREFOSS UTVIKLING gi bort 5 stk gavekort på julemat til noen som virkelig trenger.

Vil du som organisasjon/bedrift/ privatperson bidra til at vi kan gi flere gavekort kan dere vippse til Herefoss Utvikling #515546 og merk med «julehjelp» innen 18. desember.

Gavekortene vil bli utlevert mandag 19. desember.

Du kan søke konfidensielt til oss på mail; herefossutvikling20@gmail.com innen 16. desember.

 

Cecilie Jordal

Leder Herefoss Utvikling

_______________

Leserinnlegg