Biovac om anbudspapirene: Gir lite rom for andre løsninger

Prosjektdirektør Eskil Møllegaard: – Det er sjeldent man i så sterk grad peker mot en løsning. I min verden bør ikke byggherre låse seg til en spesifikk prosess.

Vedrørende saken om kommunens nye renseanlegg på Tollnes, så har Birkenesavisa nylig fått en henvendelse fra Biovac, som er en potensiell leverandør av renseanlegg. Firmaet har lang erfaring i å levere renseanlegg, også større kommunale anlegg. De valgte å ikke levere inn anbud, og grunngir det med at anbudspapirene peker sterkt mot en spesifikk løsning, og gir lite rom for andre løsninger.

– Biovac er en mangeårig leverandør av avløps- og drikkevannsanlegg til kommunal sektor i Norge. Vi bygger høygradige renseanlegg som tilfredsstiller de strengeste kravene til utslipp, forteller Eskil Møllegaard, CTO/Prosjektdirektør i Biovac, som har fulgt med på Birkenesavisas dekning av saken.

– Jeg ser det blir skrevet i et leserinnlegg at det er kun én tilbyder, men det er ikke nødvendigvis tilfelle, og jeg vil gjerne nyansere det bildet. For vår del har vi sett på anbudspapirene, men fant at det ikke var regningssvarende å bruke tid på å levere et tilbud, sier han.

Han begrunner det med at konsulenten som har utformet anbudspapirene har beskrevet en prosess som heter MBBR (Moving Bed Biofilm reactor) mens de selv bruker en aktiv slamprosess som heter SBR (Secuencing batch reactor).

– Jeg vil ikke angripe noen, og kommunen har sikkert sine grunner. Men det virker på oss som at kommune/konsulent i forkant av utlysningen har bestemt seg for en spesifikk prosess, noe jeg personlig mener er feil utgangspunkt. Hvilken prosess, av de anerkjente, som velges har ingen stor betydning da det er en funksjon som skal oppnås her, og ansvaret for rensekravene ligger på tilbyder, sier han.

– Det kan være at enten kommunen eller konsulenten har lang og god erfaring med den ene løsningen, men etter min mening bør det fokuseres mer på sluttproduktet, at det leverer i forhold til kriteriene. Ideelt sett burde det dreie seg om å levere et anlegg til eksempelvis 6000 pe (personekvivalenter), med funksjonsgaranti, og at leverandøren er fri for å tilby løsningen som vi velger, sier han.

I september ble det i et leserinnlegg, fra Birkenes kommune, ved enhetsleder teknisk forvaltning og drift, Øyvind Raen og kommunalsjef samfunn og helse, Bente Somdal poengtert at det kom klart frem i anbudspapirene at alle leverandører har full anledning til å levere tilbud dersom de mente de hadde nødvendig kompetanse selv om det avviker fra beskrivelsen i anbudet.

At de fra Biovac sin side kan avvike fra anbudspapirene var Møllegaard klar over. Men han leser anbudspapirene slik at MBBR-prosessen var klart foretrukket. Det forelå også i anbudspapirene en skisse med denne løsningen, noe som Møllegaard tolket som et sterkt tegn på at denne ville bli foretrukket.

Å levere et slikt anbud er tidkrevende. Møllegaard antar at det fort går med 150 timers arbeid.

– Om signalene er tydelige på at de foretrekker andre løsninger, og at man har mindre sjanse til å bli valgt, så er det dessverre slik at vi ikke sender inn tilbud. Spesielt ikke slik markedet er nå, og vi har nok oppdrag å jobbe med, sier han.

– Man kan si at det bare er signaler, men det er sjeldent man i så sterk grad peker mot en løsning. I min verden bør ikke byggherre låse seg til en spesifikk prosess, dette vil ofte medføre færre tilbydere da det er flere forskjellige prosesser som vil oppnå funksjonen (rensekravene), med lik innsatsfaktor fra driftsoperatører, driftsmidler, strøm etc. Det er et fåtall tilbydere som kan tilby denne løsningen, sier Møllegaard.

Han forteller videre at anbudsdokumentene ikke inneholder spesielle momenter som er vanskelig å håndtere for en seriøs aktør. Det er snakk om et komplett hovedrenseanlegg med følgende trinn:

– Forbehandling for søppel, sand og fett

– Biologisk trinn

– Septikmottak

– Slamavvanning

– Luktfjerning

– Automasjon

– Dette er en typisk forespørsel som vi er vant til å håndtere. Vi startet opp et tilsvarende anlegg for Flå kommune i mai – det anlegget dekker fullt ut hele forespørselen i anbudsdokumentene fra Birkenes kommune, bortsett fra hvordan de ønsker å plassere maskinelt utstyr som blant annet forbehandlingen. Anlegget i Flå er bygd for 2500 pe, og kan enkelt oppgraderes til 5000 pe uten bygningsmessige arbeider når det behovet melder seg. Det settes da inn en blåsemaskin, ventiler og luftesystem (ca. 2 ukers arbeid) og øker kapasiteten til 5000 pe.

– Kostnaden for et tilsvarende anlegg til Birkenes vil være 22-25 millioner kroner, ferdig igangkjørt. Da vil byggekostnader komme i tillegg, forteller Møllegaard.