– Syltynt svar fra kommunen om kontrollgebyr på private avløpsanlegg

IKKE FORNØYDE. Terje Eidem (til venstre), Thomas Stensvand og Jonny Svaland er langt fra fornøyde med kommunens svar knytta til kontrollgebyr på private avløpsanlegg. (Arkivfoto)

Kommunens svar på interpellasjonen fra FrP var sånn omtrent som forventet. Syltynt!

Det nevnes blant annet:

«Det fysiske tilsynet omfatter mer en besiktelse av anlegget. Det vil måtte gjøres et forarbeid, selve tilsynet med reise til og fra, rapportskriving, samt data- og saksbehandling i etterkant.»

Her skinner det gjennom at man skal skyve mest mulig av skylden for tidsbruken over på saksbehandlingsarbeid. Slik at man forsvarer det høye gebyret på denne måten. Det er jo tross alt vanskelig å bevise hvor mye tid saksbehandlerne bruker på dette. Men her har vi ingen tro på at vi er i nærheten av selvkost! For hvert enkelt anlegg, i løpet av en tiårsperiode, så skal altså dette papirarbeidet og besiktigelsen gjøres. Vi nekter å tro at den totale kostnaden for hvert enkelt anlegg koster 15.200 kroner. Hvis dette er tilfellet, så bør man seriøst vurdere å finne seg noe annet å gjøre.

Videre heter det:

«… Dette er i realiteten et stort opprydningsarbeid, og det vil bli svært ressurskrevende å få en tilstrekkelig oversikt over de private anleggene.»

Her MÅ det i hvert fall finnes løsninger som gjør at man kan holde en grei oversikt over anleggene fremover i tid, uten at dette koster penger. Og man kan jo også undres; Er det virkelig eierne av de private anleggene som skal betale for at kommunen ikke har gjort jobben sin og holdt oversikt over disse anleggene i tidligere år..?

Hver av oss som har et slikt anlegg har jo i sin tid betalt et gebyr for å få en utslippstillatelse. Og allerede her har vi altså betalt for at anlegget registreres inn kommunes registre. Med beskrivelse, mål og tegninger osv. Selvsagt har metodene og nøyaktigheten på oppmåling og slikt endret seg med årene. Men poenget her er jo at det da må være kommunes ansvar å klare å holde orden på disse anleggene for det gebyret som man allerede har betalt. Men her skal altså alle sammen betale enda en gang for at kommunen skal få oversikt og kontroll. Dette er jo helt hinsides all fornuft!

Så har man alle anleggene som allerede har en serviceavtale der man betaler ganske møe for en regelmessig kontroll og service av anlegget (f.eks ved minirenseanlegg osv.) Det MÅ da være nok for kommunen å få tilsendt en kopi av en slik kontroll! Hvis man skal begynne med en kommunal kontroll av disse anleggene, så begynner dette å bli helt latterlig.

Så kan man si at alle må bidra for å få dette i orden osv. Og at dette er en oppgave som kommunen ikke kan velge bort. Men det må jo for hekkan gå an gjøre dette med et gebyr som holder et fornuftig nivå.

Slik det fremstår nå, så håper jeg våre folkevalgte tar en ordentlig gjennomgang av dette, og stiller kritiske spørsmål til administrasjonen. Og denne saken er jo bare et av hårstråene i suppa av gebyrer. Det blir dyrt å bo i Birkenes i løpet av de neste årene når man ser på økonomisjefens forslag for åra som kommer. Og dette er selv om man bor på heia uten gatelys, uten kommunalt vann og avløp, dårlig med bussforbindelser, med veier som har minimalt vedlikehold og ellers overlatt til oss selv…

 

«Dridhyggelig» hilsen

 

Thomas Stensvand

Terje Eidem

Jonny Svaland

 

_______________

Leserinnlegg