Ytterligere forvirring rundt stedsutvikling på Engesland

GODT FREMMØTE: Mange var møtt frem da Trond Eirik Jaabæk og arbeidsutvalget informerte på nok et bygdemøte.

Bygdeutviklingsmøtet på Engesland mandag kveld tok en brå vending etter pausen.

Det er en uttalt politisk målsetting i Birkenes, at det er ønskelig med bosetting i hele kommunen. I kommuneplanens samfunnsdel står det: «Birkenes kommune har tre sentra. Utviklingen av disse betyr mye for bosettingen, næringsaktiviteten og «bolyst». Disse tre sentra er Engesland, Herefoss og Birkeland.

På Samfunnshuset på Engesland mandag kveld møtte det opp godt med bygdefolk fra hele Vegusdal. Samtlige var forventningsfulle da de skulle lytte til representantene, som har jobbet for den nye utviklingen i bygda. Trond Eirik Jaabæk, Olav Ditlef Tveit og Svein Kaldestad – sistnevnte er kommunens innleide konsulent fra Pro Rata AS. De informerte de fremmøtte om den siste utviklingen og planene fremover om ny butikk/næringsbygg.

Alle tre snakket om ulike preferanser rundt bygget, butikken eller et næringslokale som begynner å få mange navn. Noen kaller den bare butikken, noen stedsutviklingsbygget eller bærekraftshus, mens andre kaller det næringsbygg. Kjært barn har mange navn sies det, men her har navneforvikling kanskje blitt mer et problembarn.

En av grunnene er rett og slett at kommunen ikke betaler eller støtter finansieringen av en butikk, derav navneforvirringen hos flere. Hva kan og skal bevilgede midler brukes til, om kommunestyret vedtar bruk av 5.1 millioner kroner våren 2022.

Det står ikke på vilje, dugnad eller pågangsmot i Vegusdal. Det som derimot kan forvirre den mest beleste eller informerte, er for mange de ulike navn på et bygg – bruken av dette og hva kommunen kan være med å bekoste eller ikke.

Tydeligheten om hva kommunestyret stemte for i september i fjor, levner liten tvil.

Vi starter der:

Den 03.09.2020 vedtok kommunestyret i sak 080/20, at det skulle innhentes en utredning rundt etablering av «bærekraftshus» på Engesland. Det kom en oppfølgingssak i desember, (KS-sak116/290) som også må ligge til grunn for videre oppfølging. Kommunestyrevedtaket ble følgende:

– Det tas politisk initiativ til å utarbeide alternativer til stedsutvikling i Engesland sentrum, der næringsliv, og bred innvirkning fra innbyggere blir med i prosessen. Det jobbes videre med konseptet til Engeslandstunet, der formålet er å skape et samlingssted med mulige offentlige servicetjenester, næring, butikk, boliger, dyrking og innbydende friområde der alle generasjoner kan møtes og trives.

– Det jobbes også med å få inn mer kapital fra andre. Prosjektet påbegynnes 1/1 2021. Det rapporteres hver møterunde til USSN (Utvalg for samfunns-, steds- og næringsutvikling) og kommunestyret.

– I det videre arbeidet med ytterligere vurderinger og konkretisering av løsninger nedsettes en arbeidsgruppe bestående av ordfører, og en representant fra hver av følgende:

– Representant fra USSN (Kåre Johnny Engesland), ungdomsrepresentant, kommuneadministrasjonen, Vegusdal Ve og Vel, Engesland Forbruksforening, Engeslandstunet – Engesland Handel og representant fra lokalt næringsliv.

– Arbeidsgruppa skal samarbeide tett med utvalg for samfunns-, steds- og næringsutvikling, som tjener som referansegruppe. USSN kan kalles inn til ekstramøter som ikke er oppført i den vedtatte møteplanen. Når alternativene til stedsutvikling Engesland sentrum er ferdig utarbeidet, legges de frem for kommunestyret for avgjørelse. Økonomisk ramme for prosjektet gis i kommunens årsbudsjett gjennom investeringsbudsjettet på prosjektnr «9557 – Stedsutvikling Engesland». Det tas opp lån på kr 2.600.000,- i 2021 og kr 2.500.000,- i 2022. Inntil kr 100.000,- av denne rammen kan benyttes på lønn/godtgjørelse/innleie av prosjektleder.

Disse vedtakene har ikke festet seg helt hos alle innbyggerne enda, der flere kan ha trodd at dette beløpet skulle være med å finansiere alt i ett utviklingsbygg eller butikk.

I informasjonen bygdefolket fikk på møtet mandag kveld, kom ikke summen på 5.1 millioner kroner som kommunestyret hadde behandlet tydelig nok frem. I pausen ble det diskutert aksjepriser, investeringer, grunnbestand ved den nye tomta, og hva som skulle skje videre.

Da fant plutselig kommunepolitikerne til stede ut at publikum ikke var informert godt nok. Flere trodde at de 5.1 millioner kronene som politikerne hadde diskutert og hadde et vedtak på i fjor, var endelige. Et lite «kommunestyremøte» var mandag kveld plutselig i gang ute på gangen på Engesland.

Dermed endte det som skulle være en hyggelig vei videre, i en litt mer amper seanse og kommunikasjon fra åpen mikrofon foran de fremmøtte.

KOMMUNEPOLITIKERE: Ruth Kylland Martinsen (MDG) og Arnt Olav Furholt (Sp) måtte lese opp fra kommuneprotokollen, og hva som var vedtaket fra politikerne.

Ruth Kylland Martinsen fra Felleslista MDG/SV og Arnt Olaf Furholt fra SP informerte deretter de fremmøtte om vedtaket fra kommestyret i fjor. Furholt leste opp hele protokollen fra det nevnte kommunestyremøtet, slik at det ikke var noen tvil for de fremmøtte i salen.

Da ble ordvekslingen noe amper og kampen om mikrofonen ble tettere.

– Flere politikere ga tydelige signaler om at kommunen ikke betaler for en butikk på Engesland, sa kommunepolitiker Kylland Martinsen.

– Det står også tydelig i vedtakene våre at finansieringen kommunen kan bidra med, skal evalueres etter at dette utvalget har gjort sin jobb.

Dette fikk Olav Ditlef Tveit til å reagere. Han sitter i arbeidsutvalget for sentrumsutviklingen og var dessuten ordstyrer på mandagens møte.

– Dere er med å skape forvirring nede på Birkeland, både dere politikere og administrasjon. Dette begynner å bli flisespikkeri fra dere, sa han med tydelig adresse til de fremmøtte politikerne.

Nylig hadde Birkenesavisa (13.10.2021) et intervju med medlem i arbeidsutvalget for stedsutviklingen på Engesland, Trond Eirik Jaabæk, som da uttalte:

– Som svar til eventuelle kritikere og meningsbærere på Birkeland, så kan jeg forsikre om at det er innbyggerne som skal bygge og bekoste butikken, ingen andre. Vi ville aldri fått godkjent en slik plan om kommunene skulle betale for butikken. Dette dreier seg om lån og ikke gaver.

Før pausen på folkemøtet ble de fremmøtte informert om kostnadsrammene rundt det som nå blir kalt byggetrinn 1.

Der er de første tallene på 9 878 000 kroner.

Det inkluderer blant annet de 5.1 millionene kronene fra kommunen, som kan bevilges – om dette godkjennes våren 2022.

Videre 1.8 millioner kroner fra butikkutvikler Mercur over en treårsperiode. Engeslandstunet og Birkenes Sparebank 500 000 kroner – og dugnadsinnsats på 500 000 kroner.

Da står man igjen et lånebehov hos Birkenes Sparebank på 1 978 000 kroner.

Så er vi ved stridens kjerne.

Hva skal bygget og prosjektet hete, og hva skal kommunen betale eller være med å betale på?

Der ble vel ikke alle de fremmøtte mer kloke etter at de var dratt fra møtet.

Beløpet på 5.1 millioner henger fortsatt noe i luften. Kommunestyrevedtaket fra i fjor er ikke til å misforstås. Derfor er det nå opp til vegdølene å overbevise med klokskap, sin dugnadsinnsats, vilje og kunnskap, om å gå videre.

– Dere må drive lobbyvirksomhet mot politikerne sa prosjektleder Svein Kaldestad i seansen både før og etter pausen.

Da parerte Ruth Kylland Martinsen fra Felleslista MDG/SV.

– Det er ikke sikkert at en slik lobbyvirksomhet når helt frem til politikerne.

DISPUTT: Etter at protokollen fra kommunestyret ble lest opp av Furholt og Kylland Martinsen, så endte det i flere ordvekslinger. Kylland Martinsen Kylland Martinsen snakket varmt om vedlikehold, oppussing og bruk av den nåværende butikken.

De fremmøtte ble ikke mindre forvirret da Kylland Martinsen avslutningsvis snakket varmt om vedlikehold, oppussing og bruk av den nåværende butikken.

Med andre ord så er ikke siste ord sagt i denne etter hvert noe langdryge prosessen.

Flere andre gode momenter og innspill denne mandagskvelden, om ulik bruk av bygget, druknet litt på etter en litt kaotisk avslutning av møtet.

Blir det ny butikk, gammel butikk, renovert butikk eller nedlagt butikk på Engesland?