Månedens bok anbefalt av Maria på biblioteket: «Tollak til Ingeborg» av Tore Renberg

 

«Tollak til Ingeborg» av Tore Renberg

Cappelen Damm, 2020
167 sider

 

Tore Renberg er en etablert forfatter i Norge og bøkene hans har vært likt av både anmeldere og publikum. De mest kjente bøkene er serien om Jarle Klepp, og det var den første boka «Mannen som elsket Yngve» fra 2003 som var hans litterære gjennombrudd.

Sist høst kom boka «Tollak til Ingeborg». Det er ei slunken bok fysisk, kun 167 sider, men innholdet er kraftfullt. Det er Tollak sin historie vi får i boka. Han er en eldre mann nå, og i de fleste av de korte kapitlene får vi tilbakeblikk på skjellsettende opplevelser han har hatt gjennom oppveksten og sitt voksne liv.

Tollak kalles «den gamle stabukken som bur oppe ved sagplassen». Han driver sitt eget sagbruk helt til en byggevarekjede etablerer seg i sentrum og Tollak mister kundene sine. Han har fått tilbud om jobb der nede, men det nekter han, han er generelt svært skeptisk til alt nytt. Mange av kapitlene er viet Ingeborg, Tollaks store kjærlighet. Han vet selv at ingen i bygda skjønner at han var så heldig å få henne, og han var stolt av kona si. Selv om hun av og til tok valg som han ikke likte. Reise til byen og gå på kafé blant annet. «Bortkasta tid og penger, sa eg. Sitte der og sladre med kjeften gåande som ei symaskin. Det irriterte vitet av meg. Kvinnfolkvis». Nå er Ingeborg død og sorgen av å være igjen alene er vond å bære for Tollak. Hva som skjedde med Ingeborg, får vi vite litt etter litt. Vi oppdager etter hvert at det er et sinne i Tollak, og det kommer til uttrykk på flere vis. Det er ikke uten grunn at han får hvisket til seg at noen unge voksne selger stoff til barna på ungdomsskolen. Folk vet at om Tollak får høre sånt, tar det ikke lang tid før problemet er løst med håndmakt.

Gjennom hele boka får vi Tollak sin historie mens han venter på sine to barn som skal komme på besøk.  Spenninga i boka bygges opp til at de skal komme. Vi skjønner at dette besøket er betydningsfullt, det er noe viktig Tollak skal fortelle dem. Hva han skal fortelle, finner vi ut etter hvert, og det er en grufull sannhet han endelig skal dele.

«Tollak til Ingeborg» er en mørk historie der familiehemmeligheter gradvis kommer til syne. Historien er intens og dramatisk og Renbergs Tollak kjennes som en troverdig karakter. Full av brister, men også med en godhet som først og fremst vises når han forteller om kona og barna sine. Boka fikk bokhandlerprisen i 2020 og er vel verdt å lese.