Det er ikke så veldig ofte det kommer ut ei ny bok som handler om Birkenes, og slettes ikke når forfatteren sjøl ikke bor i bygda. Men forfatteren Kåre Vollan kjenner bygda godt. Han hadde hele oppveksten her. Og han kjenner lokalhistoria godt. Ikke minst den som handler om 2. verdenskrig og motstandskampen.
Bokas tittel er «Krigsskjebner» – en fortelling fra Birkenes og Kragerø.
Ennå er ikke boka kommet fra trykkeriet. Men tirsdag 21. juni har Kåre Vollan den med seg, når han kommer til biblioteket på Birkeland for å fortelle og vise bilder fra boka.
«Krigsskjebner» er ei fortelling fra Kåre Vollans egen familie. Utgiver Svein Sandnes bokforlag skriver i presentasjonen:
– I sentrum står faren, Arne Vollan (1912-1970), som var sterkt preget av fangeoppholdet på Grini og særlig av det som hendte med broren Kåre, som sto ham svært nær og som ikke overlevde Natzweiler. Et år før Arne kom til Grini, døde svogeren Thor Salvesen på Grini etter tortur, noe som må ha gjort et sterkt inntrykk. I tillegg seilte broren Einar, i utenriksfart under hele krigen uten kontakt med familien, svogeren Henry ble sendt til Grini etter å ha bistått Arne utenfra, og Arnes bror Gudmund fortsatte det illegale arbeidet til krigens slutt.
– Men «Krigsskjebner» er ikke bare fortellingen om enkeltmennesker fra Birkenes og Kragerø og lokalt motstandsarbeid. I avsnitt der Kåre Vollan beskriver nasjonale eller globale hendelser under andre verdenskrig, klarer han å komprimere stoffet på en imponerende måtte.
Boka bygger på erindringer, men også på studier i arkiver som gjør at leserne kommer nær hendelsene.
– Hensikten er ikke å gi et fullstendig bilde av begivenhetene, men å ta med nok til at nye generasjoner kan få se litt av sammenhengen. Selv om perspektivet er utvidet, vil pappa være den som går igjen i historien, fra tidlig ungdom til død, skriver Kåre Vollan i forordet.
Avslutningsvis skriver han i boka:
– Demokrati og menneskeverd tas ofte som en selvfølge. Da er det viktig å bli minnet på at disse verdiene ble satt helt til side i våre foreldres generasjon. Samtidig har jeg selv arbeidet i en rekke land hvor innbyggerne må sloss hver dag for de mest selvfølgelige menneskerettigheter.
Per Gunnar Knutson, som jo kjenner krigshistoria fra Birkenes godt, har lest manuskriptet – og er ifølge forlaget imponert.
– Dette er jo ei heilt fantastisk interessant og flott bok! Denne boka gjør det enklere å forstå hva som egentlig skjedde. Den forklarer det på en tydelig, nøktern og dyp måte som engasjerer slik at det er vanskelig å legge boka fra seg.
Det kan fort bli folksomt på Birkenes folkebibliotek tirsdag kveld.
KÅRE VOLLAN
Kåre Vollan (født 1951) i Birkenes, hvor han vokste opp og gikk på skole til og med realskolen. Han tok artium ved Kristiansand katedralskole i 1971, og er utdannet cand. real. fra Universitetet i Oslo 1980. Både i Birkenes og i studietiden var han aktiv ungdomspolitiker.
Som anvendt matematiker fikk han jobb i Veritas, hvor han frem til 1991 arbeidet med tekniske beregninger for bl.a. oljeplattformer og med kvalitetssikring. Så etablerte han med en kollega konsulentselskapet Quality AS.
Fra 1995 har han først og fremst arbeidet med valg og valgordninger i mer enn tretti land, blant annet Nepal, Zimbabwe, Kenya, Irak, Palestina, Sudan, Somalia, Armenia, Sri Lanka, Ukraina, Moldova og Bosnia-Hercegovina.
Fra 1995 til 1996 ledet han den norske observasjonsgruppen for valget i Palestina, og i mars 2002 var han leder av den norske valgobservasjonsgruppen i Zimbabwe, utsendt av NORDEM, en norsk organisasjon for demokratistøtte til nye demokratier.
Fra 1996 til 2009 ledet han tolv valgobservasjonsgrupper for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), og fra 2003 utarbeidet han kommentarer til valglover i ulike land på vegne av Europarådets Venezia-kommisjon.
Fra 2006 til 2015 var han rådgiver for valgkommisjonen og den grunnlovgivende forsamling i Nepal når det gjaldt deres valgordning og valggjennomføring.
Kåre Vollan har undervist studenter i valg- og maktfordelingsprinsipper ved flere undervisningsinstitusjoner og vært gjesteprofessor ved Juridisk fakultet ved Kathmandu Universitet.
Han har publisert en rekke artikler og rapporter om temaer rundt valgordninger. Engasjementet for demokrati etter konflikt er ikke minst sprunget ut av familiens erfaringer som politiske fanger under okkupasjon.
Parallelt med demokratiarbeidet har han arbeidet med forretningsrådgivning.
Kilde: Svein Sandnes bokforlag