Redaktørskifte i Birkenesavisa

NY REDAKTØR: Sigbjørn Tveite (t.h.) overtar som redaktør i Birkenesavisa 1. juni. Avtroppende redaktør Geir Willy Haugen til venstre. FOTO: TERJE MODAL / BIRKENESAVISA

Sigbjørn Tveite tar over for Geir Willy Haugen som redaktør i Birkenesavisa.

– Jeg kunne ikke la denne sjansen gå fra meg, sier Sigbjørn Tveite (60).

Han blir den første redaktøren i Birkenesavisa som er født i Birkenes siden avisgründer Torbjørn Bjorvatn overlot roret til Bjørn Vidar Lie i 2003. Akkurat det mener styreleder og medeier Terje Modal er en styrke.

– Vi ønsket oss en redaktør med lokal tilknytting, og vi er overbevist om at Sigbjørn kan skape fornyet blest og engasjement rundt Birkenesavisa. Vi har en sterk posisjon i Birkenes, og er en avis mange vet å sette pris på. Samtidig ønsker vi å nå ut til enda flere, sier Modal.

Tveite har tidligere skrevet en rekke lokalhistoriske reportasjer for Birkenesavisa, og er kjent for sitt brennende engasjement for lokalhistorie. Han har blant annet bakgrunn innen musikk, og har tilbragt flere år i NRK-systemet.

Stabilisert økonomi

Birkenesavisa er en av landets minste aviser, og har som de fleste andre små aviser slitt med opplagsfall de seneste årene. I toppåret 2008 hadde avisen et opplag på 1.637 eksemplarer. Nedgangen siden den gang har vært jevn, og tallet var redusert til 1.087 første halvår 2019.

– Jeg er en selvkritisk type, og jeg tar det personlig at jeg ikke har maktet å stagge opplagsfallet. Samtidig er jeg fornøyd med å ha sikret økonomien til Birkenesavisa gjennom mine snart fem år i lokalavisen, sier avtroppende redaktør Geir Willy Haugen (36).

Han tok over i november 2015, og samme år endte Birkenesavisa med et underskudd på 43.000 kroner. De fire neste årene har derimot avisen levert overskudd, og styreleder Modal mener det ligger til rette for fortsatt drift i mange år fremover.

Tar roret i juni

– Jeg vil berømme Geir Willy for å ha gjort nødvendige og gode valg for å sikre økonomien. Sigbjørns største utfordring blir å skape opplagsvekst, og de historiske tallene for Birkenesavisa viser at det bør være mulig å kapre nye lesere, sier Modal.

Etter planen trer Tveite til som redaktør og daglig leder i begynnelsen av juni. Haugen vil da ha stått som ansvarlig redaktør for 217 ukentlige utgivelser av Birkenesavisa.

– Det er vemodig å forlate Birkenes etter mange fine år, og mange hyggelige møter med flotte mennesker. Nå skal jeg ta meg tid til å finne ut hva slags muligheter som finnes for meg, og det er både skummelt og spennende, sier Haugen.