– Det å få vask i hjemmet én gang i måneden, holder ikke

OLE BIRKENES: – Å få vasket rundt toalett og dusj er nedprioritert. Det er en stor skam.

Torsdag var politikerne samlet foran BA sine lokaler, og velgere fikk anledning til å stille listekandidatene spørsmål.

Alle partiene var invitert. Det var bare Venstre av de ni partiene med lister i Birkenes, som ikke stilte.

Redaktør Sigbjørn Tveite hadde plukket ut noen hovedsaker hvor man utfordret politikerne til å svare på. Sentrumsutvikling, hjemmetjenesten, og kommunale avgifter og eiendomsskatt var de tre temaene som de ulike representantene ble spurt spesielt om.

Saken rundt sentrumsutviklingen tok mye av tiden, og diskusjonen var saklig og rolig. Å skille de ulike partienes visjoner og prioriteringer var ikke så enkelt.

Da saken om hjemmetjenesten ble debattert, kom en av de fremmøtte tilhørerne, Ole Birkenes, med sterke ord om hvordan denne tjenesten i bygda er i dag.

– Jeg kan ikke få fullkytt de som jobber i hjemmesykepleien nok, for den innsatsen de legger ned på veldig liten tid hos brukerne.

Men annerledes mente senioren Birkenes at det stod til med vasking.

– Det å få vask i hjemmet én gang i måneden, der de som gjør rent nesten ikke har tid til å rekke over det aller viktigste, holder ikke. Å få vasket rundt toalett og dusj er nedprioritert. Det er en stor skam, sa Birkenes med dirrende stemme. Hvem av dere unge rundt her nå ville godtatt dette?

Ole Birkenes sine ord syntes å gjøre inntrykk på både politikerne og tilhørere som ble preget. Politikerne svarte opp så godt de kunne.

Ordfører Gyro Heia refererte til at inneværende periode i kommunestyret var preget av store saker som tok mye tid. Spesielt vindkraftsaken og pandemien hadde tatt mye tid. Hun la til at kommunen sliter med ressursene, men at dette var et problem som må tas tak i, og at man må ville prioritere oppgavene.

Når det gjaldt utfordringer med å få plass på sykehjemmet, påpekte Høyres ordførerkandidat Arild Windsland at det må gjøres noe med skjemaveldet i kommunen. Han la til at det ikke skal være de pårørende sin jobb å søke, og at dette er noe som må ses på.

Anders Christiansen, AP sin ordførerkandidat, uttrykte også at dette var felleskapets oppgave å ta tak i.

Til slutt ble det diskutert rundt de store kommunale avgiftene og eiendomsskatten. Her ligger Birkenes kommune helt på topp på Sørlandet.