Går inn for dispensasjon

PLANUTVALGET: Kommunens planutvalg møttes torsdag kveld til et ekstraordinært møte.

Politikerne i planutvalget vil gi RWE dispensasjon for å bygge vindkraftverk på Oddeheia og Bjelkeberg.

Planutvalget har kun en sak på agendaen denne torsdagskvelden, og det er saken om RWE skal innvilges dispensasjon fra kommuneplanen for å anlegge vindkraftverk i LNF-område.

– Jeg mener vi ikke kan behandle denne saken før vi har alle fakta på bordet, og jeg fremmer et forslag om å utsette saken. Vi må vente til helsekonsekvensutredninga og nye støykart er på plass, og vi må vente til NVE har behandla de endringene som RWE ønsker i konsesjonen inkludert økt effekt, sier Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp).

Det vil ikke planutvalget være med på. Det er kun Drangsholt og Arild Windsland (H) som stemmer for utsettelse.

– Selv om vi gikk inn for en helsekonsekvensutredning i kommunestyremøtet sist, så var det mot faglige råd. Jeg tror ikke så mange kommer til å snu i denne saken på noen måneder, så da er det bedre å bare behandle saken i dag, sier Anders Topland (Sp).

Dispensasjonen avvises ikke

Drangsholt ber så planutvalget å avvise dispensasjonen. Hun mener vilkårene for dispensasjon ikke er tilstede.

– Jeg ønsker nå som forslaget om utsettelse har falt, å ha hånda på rattet, og ikke la dette gå til en statlig plan. Da blir vi litt låst, og derfor stemmer jeg for en dispensasjon, sier Windsland.

Fremskrittspartiets mann i utvalget er enig.

– I over 16 år har jeg alltid sagt ja til dispensasjoner, og det gjør jeg nå også. Sier vi nei, så overstyrer bare staten oss. Vi kan ikke la oss presse av en liten gruppe som er mot vindturbiner, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Både Anders Christiansen (Ap) og Torbjørn Bjorvatn (KrF) mener saken ikke er en omkamp om vindkraft. Det argumentet kjøper ikke Drangsholt, men hun blir eneste som stemmer mot dispensasjon. Saken skal også behandles av kommunestyret torsdag kveld.

– Skal man behandle en dispensasjon så må man ta hensyn til hva området skal fylles med. Dette er et område til vindkraft, og da handler det jo om vindkraft, sier hun.

ENSLIG STEMME: Kun Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp) stemte mot dispensasjon.