Åpnes gradvis opp

ÅPNER: Kunnskapsminister Guri Melby (V), Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) under en pressekonferanse om hvilke koronatiltak regjeringen ønsker å videreføre i dagene og ukene etter påske. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

«Langsomt og varsomt» letter regjeringen opp på koronatiltakene. Barnehager og skoler åpnes, frisører får jobbe og hytteforbudet forsvinner.

Men de første lettelsene i tiltakene mot koronaviruset kommer først etter påske.

– Det skal gå langsomt og varsomt, sånn at vi kommer oss trygt hjem igjen, sa helseminister Bent Høie da han og regjeringen presenterte endringene i tiltakene. Dette er noen av hovedpunktene:

  • Barnehagene åpner 20. april, mens skolene gjenåpner fra 27. april for 1.–4. klasse og SFO.
  •  Senest 27. april: Tjenester som frisører og hudpleiere, kan gjenåpne om de oppfyller krav om smitteverntiltak.
  • Hytteforbudet blir opphevet 20. april.
  • Større idretts- og kulturarrangementer forbys fram til 15. juni.
  • Fysioterapeuter og psykologer kan begynne å jobbe igjen fra 20. april, men må følge nye smittevernstandarder.

Regjeringen understreker at oppmykningene skal gjelde i hele landet. Kommunene kan ikke vente med å åpne skoler eller frisørsalonger, med mindre de må håndtere lokale utbrudd.

Solberg: – Langt fra halvspilt

Selv om samfunnet gradvis skal åpnes opp, beholdes karantenereglene, krav om å holde avstand, reiserestriksjoner og hygienerådene.

– Det vi gjør nå, er å åpne litt opp. Men jeg vil understreke så sterkt jeg kan, at dette ikke betyr at vi kan bli mer uforsiktige på andre områder. Andre tiltak og råd gjelder derfor fremdeles, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun advarer mot å tro at vi nå kan lene oss tilbake og bevege oss for fullt tilbake til hverdagen.

– Vi er fortsatt langt fra halvspilt hvis vi skal sammenligne oss med en fotballkamp. Men med godt lagspill har Norge klart å få kontroll på dette viruset. Jobben nå er å holde fast på denne kontrollen, sier statsministeren.

Tilbake til mer normal hverdag

Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier at målet til regjeringen er at alle barn skal tilbake på skolen før sommeren.

– Men det er ikke sikkert det blir som før 12. mars, for mange blir det kanskje i mindre grupper. Og det er ikke sikkert at alle får fulle dager eller fulle uker, sier hun.

Kunnskapsministeren kunne også fortelle at de videregående skolene åpner for elever på yrkesfag for de to siste årstrinnene fra 27. april, mens universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte samme dag.

– Ikke vunnet

Helseminister Bent Høie sier at bedre testing og rask isolering av smittede blir viktig i tiden framover.

– Kampen mot viruset er ikke vunnet, selv om vi nå ser ut til å ha nådd målet om at hver person i gjennomsnitt ikke smitter flere enn én. Vi må fortsatt belage oss på strenge smitteverntiltak i lang tid, sier han.

Regjeringen utelukker ikke at de kan bli nødt til å stramme inn igjen senere dersom smitten blusser opp igjen.

– Vi har nå kortroll på smittespredningen, men vi vet også at det er veldig lett å miste kontrollen, sier Høie.

I samsvar med råd

Endringene i tiltakene samsvarer i stor grad med det regjeringen er blitt rådet til av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet, som igjen har fått anbefalinger av flere ekspertgrupper.

Helsedirektoratet ville imidlertid åpne barneskolene på alle trinn, mens regjeringen gikk for gjenåpning av 1.–4. trinn i første omgang.

– Vi foreslo et litt større spenn, fra 1.–7. trinn. Regjeringen har veldig mange gode argumenter for det den har valgt, og jeg tror det er en klok samlet vurdering, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

Direktør Camilla Stoltenberg i FHI sier at det nå er viktig å få økt kapasiteten for testing og sporing av smitte, slik at man forhåpentligvis kan slippe inngrep som er så ødeleggende på samfunnet.

– Vi tar løpende hensyn til hvordan smitten er, men vi er fryktelig usikre på tallene, sier Stoltenberg.