Folk gir blaffen i sperrebåndene i Birkenesparken

KORONAANSVARLIG: – Dere skal inn her, viser Trude Karlsen. Det er ikke er lov å gå over sperringene. Publikum må gå rundt banene, ikke over banene.

Nå kommer koronaansvarlig Trude Karlsen i fotballgruppa i Birkenes IL med en innstendig oppfordring.

– Følg reglene! Det er en grunn til at de er der, understreker Karlsen. Hun legger til:

– Vi gjør ikke dette for å være vanskelige, men for at barna våre skal kunne spille fotball. Det ville være veldig trist hvis noen blir smitta og viderefører det til noen de er glade i.

For to uker siden kunne du lese i Birkenesavisa om en koronaprega seriestart i fotball for de aldersbestemte lagene (opptil 19 år). For å overholde reglene og restriksjonene klubbene er pålagt av fotballkretsen og fotballforbundet har fotballgruppa i Birkenes IL strukket sperrebånd på kryss og tvers i Birkenesparken for å sluse spillere, trenere og publikum rett til banen de skal spille på og en annen vei tilbake til parkeringsplassen. Dette for å unngå at de ulike lagene og deres følge har kontakt utenom den som foregår mellom spillerne ute på banen.

 

Folk gir blaffen

Erfaringene etter to uker er at mange gir blaffen i sperringene.

– Folk finner sine egne veier. De bryr seg ikke om sperrebåndene, sier Trude Karlsen oppgitt. Som koronaansvarlig i fotballgruppa er det hun som har ansvaret for at spillere, trenere, ledere og ikke minst publikum følger koronarestriksjonene. Det er mildt sagt en utfordring.

– Det er vanskelig å nå ut med informasjon, men det er veldig klare retningslinjer, så det er ikke noe hokus pokus, påpeker koronasjefen. For å gjøre det anda klarere for publikum hvor de skal gå til og fra kamp, er banene nå gjerda inn på nytt og området snevra inn. Det er også satt opp nye skilt.

– Området innenfor sperrebåndene regnes som én adresse, der maks 200 personer har lov til å oppholde seg av gangen. Dommer og trenerteam kommer i tillegg, men spillerne regnes med blant de 200. Når publikum sitter på tribunen gjelder énmetersregelen, og når kampen er ferdig, så skal de gå ut den rette veien, så vi kan ta inn neste lag. For vi må sende ut noen før vi kan ta inn nye, forklarer Trude Karlsen.

 

Ekstra vakthold

Lagene som kommer til Birkenesparken blir møtt ved parkeringsplassen av egne koronaverter. Vertene følger lagene – både spillere, lagledere og eventuelle publikummere – dit de skal oppholde seg. Mandag og onsdag – dagene med ekstra mange kamper – er det plassert ut ekstra vakter som skal registrere alle som er innenfor sperrebåndene. Nå vurderer koronasjefen å sette ut vakter i Birkenesparken hele uka, fordi folk ikke følger anvisningene. Det vil uansett bli satt ut vakt der lysløypa kommer inn i idrettsparken ved Uldal. Denne vakta skal passe på at alle som måtte bevege seg inn i det avsperra området herfra går til parkeringsplassen ved Idrettshuset og registrerer seg. Karlsen påpeker at det ikke er lov å parkere på Uldal og gå over sperrebåndene der.

– Alle som skal på fotballkamp i Birkenesparken må parkere på parkeringsplassen ved Idrettshuset, presiserer hun.

 

Får støtte fra kretsen

For å unngå at maksgrensa på 200 personer innenfor sperringene brytes på de to dagene med mange kamper er det innført en regel om at spillerne kun har lov til ta med seg én forelder hver.

– Vi ønsker selvfølgelig publikum på kampene, men hvis det skjer et smitteutbrudd, må vi kunne spore alle som har vært innenfor sperrebåndene, forklarer Trude Karlsen. Hun forteller at fotballgruppa har fått reaksjoner fra folk som synes restriksjonene i Birkenesparken er for strenge. Derfor har fotballgruppa kontakta fotballkretsen for å forhøre seg om klubben har gjort dette riktig. Dét kan kretsen bekrefte.

– Det varierer veldig fra klubb til klubb hvordan restriksjonene følges opp. Vi oppfattes nok som strenge, men kretsen sier at vi gjør det helt riktig, og at hvis vi ikke gjør det sånn og det kommer et smitteutbrudd, så får det konsekvenser, forteller Trude Karlsen.