Smaker av frukt og krydder matcher både sommeren og maten.
California er verdens fjerde største vinprodusent, og Chardonnay er en av de viktigste druene i delstaten. Vinene fra området Santa Barbara i California ble verdenskjente gjennom Hollywood-filmen «Sideways» fra 2004, der hovedpersonene tilbringer noen heseblesende dager på vinsmaking i dalen. Området utgjør det lengste øst/vest-dalføret som går fra Stillehavskysten og inn i det amerikanske kontinentet. Her er klimaet perfekt for druene Pinot Noir og Chardonnay.
Den lille produsenten Sandhi lager viner fra de beste vinmarkene i Santa Rita Hills i Santa Barbara County. Produsenten bruker druer som er dyrket så naturlig som mulig, og gjør færrest mulig justeringer i vinkjelleren. Vinene deres har siden oppstarten i 2010 blitt veldig godt mottatt av vinelskere verden over.
Det saftige, møre svinekjøttet med smak av sursøt og litt sterk glaze trenger en fyldig og konsentrert hvitvin med lett tropisk preg og mye trøkk i smaken. Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2016 (varenr. 7882701, kr 239,90, butikkategori 5) har akkurat de egenskapene som trengs.
Vinen er gjæret i gamle franske fat med stedegen gjær, og har kun en minimal tilsetning av svovel. Den lukter akkurat slik fatlagret Chardonnay skal – av syrlige sitrusfrukter, tropisk frukt og diskret krydder fra modningen i eikefat. Vinens syrestruktur renser ganen for fett og sødme, og løfter fram smakene i retten. Den fyldige smaken smelter sammen med det smaksrike kjøttet, og kryddertonene i både vinen og retten danner en behagelig ettersmak.
Knut-Espen Misje