Champagne utfordres fra flere kanter av kvalitetsviner med utsøkte bobler.
De beste musserende vinene i verden måles opp mot vinene fra Champagne. Alle er laget på samme måte – med en metode som både er arbeidskrevende og litt gammeldags, men som gir komplekse og velbalanserte viner.
I korte trekk skjer det slik: Hele drueklaser presses skånsomt og gjæres til en tørr hvitvin. Deretter fylles vinen på flaske, tilsettes gjær og sukker, og lukkes med en bruskork. Så gjærer vinen for andre gang i flasken. Deretter lagres vinen med gjærrestene i flasken. Hvis lagringen er lang nok, vil gjærrestene gi en spesiell karakter til vinen, ofte beskrevet som «gjærbakst» eller «toast».
Ukas vin er signert en av legendene i Tasmanias vinindustri, Josef Chromy. Tasmansk vin ble første gang vist på verdensutstillingen i Paris i 1848, men det var først etter 1950 den kjølige øya sør for Melbourne begynte med vinproduksjon for alvor. Joseph Chromy hadde som mange andre på Tasmania utvandret fra Europa. Han kom til Tasmania fra Tsjekkia etter andre verdenskrig, og så potensialet for vinproduksjon og likheten med Europas klassiske vinområder.
Josef Chromy Non Vintage Tasmanian Sparkling Cuvee (varenr. 10013301, kr 199,90, butikkategori 3) er laget etter alle kunstens regler av 58 % Pinot Noir, 41 % Chardonnay og 1 % Pinot Meunier 1 % fra produsentens egne vinmarker nord på øya. Vinen er lagret i 18 måneder på gjærrestene før den tappes på flaske. Den har frisk og kompleks aroma av sitrus, epler, gjærbakst og sopp og passer retten godt. I munnen bidrar både moussen og lagringen til vinens fyldige og runde tekstur, som smelter sammen med byggottoen på en forbilledlig måte.
Med tanke på vinens pris er dette et meget godt kjøp. Den er absolutt en utfordrer til vanlig non-vintage Champagne – altså Champagne laget av avlinger fra flere årganger – som det er vel verdt å prøve ut.
Knut-Espen Misje