Street tacos med villaks fra Tovdalselva

 

Den første retten jeg tenkte på da jeg ble forespurt å skrive om mat og vin i Birkenes Avisa, var street tacos med laks. Dette er en av mine aller beste oppskrifter. Og når jeg nå var så heldig å få tak i villaks fisket i selveste Tovdalselva, så var jeg bare nødt å dele denne retten med dere. Laksen får følge av flere lokale råvarer fra områder rundt Birkeland. Denne gangen kommer både smør, melk, egg, rømme og is fra Åmli Gårdsmeieri, mens rødløken ble hentet på Øvre Åbål Gård.

Det er spesielt tre ting som gjør denne retten til en smaksopplevelse uten sidestykke. Det første er tortillalefsene. Og da snakker jeg ikke om de du får kjøpt på butikken for en billig penge. For det er faktisk ikke mange som vet at det å lage egne tortillalefser er kjempe enkelt, og de smaker tusen ganger bedre enn de på butikken. Er du så heldig å ha tilgang til en steketakke, går det unna så det suser.

Det andre som gjør denne retten er selveste hovedingrediensen, nemlig laksen. Laks er blitt en av Norges viktigste eksportvarer. Dessverre klarer vi ikke helt å gjøre denne næringen bærekraftig med de utfordringene som oppdrett gir. Bruk av soya i laksforet gjør Norge til verdens største importør pr. innbygger av dette omdiskuterte produktet. Det er selvsagt mulig å få tak i god laks i butikken, men for mange koster denne mer enn det vi er villige til å betale. Er du derfor ikke like heldig som meg å få tak i villaks fra bygdens eget vassdrag, så vil jeg uten tvil anbefale å kjøpe Salma eller Frøyalaks til denne retten. Men med tilgang på en av de fineste råvarene som finnes i verden, og det rett utenfor døren for mange, er det bare å ta fiskestangen fatt og komme seg ned i elven og prøve fiskelykken. Er du heldig å få napp, kan du nyte en råvare som hopper bukk over alle utfordringene som oppdrettslaksen møter. Laksen jeg er så heldig å ha fått til denne artikkelen, er fisket av Arnold Parcon, veide ca. 1,5 kilo og ble fanget med flue 14. juli ved Fiane.

Den tredje og siste ingrediensen som løfter denne retten og setter prikken over i-en, er syltet rødløk. Denne gangen har jeg vært så heldig å få tak i råfersk rødløk fra Øvre Åbål Gård. Denne ble plukket opp av jorden samme dag som jeg hentet den, så ferskere rødløk enn det skal du lete lenge etter. Rødløk er fantastisk fin i fargen og fungerer utmerket som topping til taco og andre retter når man sylter den i eddik, vann og sukker. Bare sjekk ut den nydelige fargen på bildet.

 

OPPSKRIFT

(5 personer)

Tortillalefser

375 gram hvetemel

1ts salt

100 gram smør

Ca. 1,5 dl vann

 

Marinade

Soyasaus

Saften av ½ lime

Honning

Revet ingefær

 

Syltet rødløk

Rødløk

Eddik

Vann

Sukker

 

Laks

Mango

Avokado

Spinat

Koriander

Rømme

 

Start med å lage marinaden til laksen. Dette gjør du ved å blande soyasaus, saften fra en halv lime, litt honning og revet ingefær. Kutt laksen opp i terninger av passe størrelse og legg i marinaden.

Nå er det tid for å lage tortillalefsene. Bland mel og salt, tilsett deretter kaldt smør. Bland dette sammen med hendene til du får en smulete blanding. Tilsett vann og elt videre til du får en smidig deig. Deigen kan nå brukes med en gang eller du kan legge den i plastfolie til du er klar til å steke dem. Rull deigen ut som en pølse og del den opp i passe størrelser. Denne oppskriften er nok til ca. 15 lefser, og dette holder til 5 personer. Ta hver leiv og samle i håndflaten samtidig som du trykken den litt ned i kjøkkenbenken. Du vil da få en liten ball som du nå kan kjevle ut til en rund lefse. Husk at lefsene ikke skal bli store. De kalles «street tacos» av en grunn, så du skal kunne holde lefsen i håndflaten når du legger på fyllet. Når du steker lefsene, vil de blåse seg litt opp. De er klar til å snus når du får et par brune flekker på den siden som vender ned. Fukt et kjøkkenhåndkle og legg de ferdige lefsene i dette og legg deretter i ovnen på ca. 80 grader slik at de holder seg myk og varm til servering.

Syltet rødløk er lurt å lage dagen i forveien. Dette gjør du ved å kutte opp løk i strimler og legger i et glass som er mulig å lukke (type Norgesglass). Kok opp like deler vann, eddik og sukker og hell blandingen over rødløken. Den syltede rødløken har en holdbarhet på rundt 2-3 uker i kjøleskap.

Kutt nå opp mango og avokado i terninger. Ta ut spinaten og legg i en serveringsbolle. Stek lakseterningene i en stekepanne på middels sterk varme og snu etter ca. 1-2 minutter. Stek videre på andre siden og legg til side når de er ferdig. Her er det igjen viktig å ikke steke fisken for mye, da blir den tørr og kjedelig. Den skal være litt mørkerosa i midten når den er perfekt stekt.

Til slutt legger du en tortillalefse på tallerken og starter med spinat i bunnen. Legg på mango og avokado, og deretter laks. Topp det hele med syltet rødløk, koriander og en liten dæsj med rømme på toppen. Så lett får du supersunn og digg street tacos, som i min verden trumfer fredagstacoen (Norges nasjonal rettJ) med flere hakk. Bare prøv selv. Du kommer ikke til å angre.

 

BLÅBÆRTERTE

 

Skogen bugner av blåbær for tiden. Jeg har selv vært på flere ulike plasser i bygden, og det er store muligheter for å sikre seg disse næringsrike bærene enten til frysen eller noen gode desserter når du kommer hjem. Og hvorfor ikke bruke det skogen gir oss gratis. Jeg vet det er litt tidkrevende å plukke nok blåbær til å kunne bruke i bakverk og desserter, men det er definitivt verdt strevet når en lun blåbærterte settes på bordet sammen med kortreist is fra Åmli Gårdsmeieri.

 

Blåbærterte

375g hvetemel

½ ts bakepulver

175g kaldt smør

125g sukker

Litt revet sitronskall (kan sløyfes)

1 egg, pisket

 

Fyll

Ca. 400g blåbær

Litt sukker

Melk eller egg til pensling

 

Terten er kjempe enkel å lage. Det eneste som ofte er en utfordring er å få tertedeigen opp i paiformen. Bland mel og bakepulver i en bakebolle. Tilsett smøret og arbeid deigen videre til du får en kornete masse. Tilsett sukker og til slutt ett sammenvispet egg. Hvis du ønsker litt syrlighet i deigen (noe jeg selv foretrekker), kan du tilsette litt revet sitronskall. Men husk å bruk økologiske sitroner til dette, da sprøytemidler setter seg i skallet på sitrusfrukten. Kjevl ut 2/3 av deigen og legg den i en smurt paiform. Et triks kan være å kjevle ut deigen mellom to lag med bakepapir. Da er det litt lettere å få deigen opp i paiformen. Fyll paiformen med blåbær opp til kanten, og strø deretter litt sukker over bærene. Kjevl så ut resten av paideigen og lag strimler til å legge over som et lokk. Det gjør at terten ser ekstra digg ut når den er ferdig.

Pensle terten med litt melk eller sammenvispet egg og stek i midterste rille i ovnen på 190 grader i 30-35 minutter. Server med is av eget ønske, pisket kremfløte eller creme fraiche. Jeg hadde terten sammen med Åmli Gårdsmeieri sin egenproduserte fløteis, og dette smakte helt nydelig. Til informasjon er det mulig å kjøpe både melk, sjokolademelk, yoghurt, rømme, fløte, is, egg, smør og andre meieriprodukter fra deres selvbetjente gårdsbutikk like før du kommer til Åmli sentrum. Absolutt verdt å ta turen innom. For meg som er spesielt glad i Røros Meieri sine produkter, er dette det nærmeste du kommer i smak fra lokal produsent.

 

DRIKKETIPS

 

Dopff & Irion Cuvée René Dopff Gewurztraminer 2020

Varenr. 74101 Kr 194,90

Gewurztraminer… Et navn du kanskje aldri før har hørt. Da er vi to. Denne druetypen var en av de siste jeg dro kjensel på gjennom min nysgjerrighet for vin. Årsaken til at vi skal løfte denne fram akkurat nå, er at den passer glimrende til den den deilige retten vi har disket opp med. For når vi snakker om ingredienser som tropisk frukt, soyasaus, ingefær og kanskje honning, er det ingen bedre match enn en gewurztraminer.

Denne vinen kommer fra det mest konservative vinområde i hele Frankrike, nemlig Alsace. Her finner man regler for det meste, som f.eks. de klassiske avlange flaskene som er de eneste som er tillatt brukt for vinene herfra. Lengst nordøst i Frankrike, på grensen til Tyskland, finner vi Alsace. Frankrikes tørreste vinområde. Et område som ligger godt beskyttet fra vestlige vær ved å ligge øst av Vosges-fjellene. Med tyskfransk opphav er det Alsace som har gjort denne druen verdenskjent. Den kommer stort sett som éndruevin, noe som betyr at vinen kun består av én druetype. De tørre vinene er fyldige, med en kremet, nesten oljete munnfølelse. Gewurz betyr krydder på tysk, og dette er nemlig en av de få vinene som pares godt til krydret mat, og da gjerne asiatisk.

Vår utvalgte vin har aromaer av mango, ingefær og et hint av honning. Ørlite restsødme gjør at den passer utmerket til vår soyamarinerte laks, som jo smaker litt søtt etter en runde i marinaden vår. Du finner vinen i polutsalget både i Lillesand og på sørlandssenteret. Tenker du på å bytte ut fredagstacoen med denne retten, fortjener den definitivt å få følge av denne vinen.