God basarstemning på Rugsland

FAMILIEFORETAK: Den årlige hagebasaren engasjerer hele familien Espegren, i tillegg til venner og naboer. Sønnen Knut Arild er åresjef og roper ut vinnertallene, mens niesen Eline (5) står klar til å løpe ut med gevinstene.

Det var strålende sol og god basarstemning i hagen til Toril og Arild Espegren da rundt 200 små og store samla seg for å bidra til bygging av ungdomsskole i Arequipa i Peru.

– Jeg tror at alle som er her har et ønske om å gjøre en forskjell for elevene nede i Peru, sier Toril Espegren når hun ønsker velkommen til årets hagebasar, som går til inntekt for bygging av ungdomsskole på «El Mirador», skolen og barnehagen som hun og ektemannen Arild har stått i bresjen for å bygge og drive.

I fjor samlet ekteparet inn rundt 190.000 kroner i form av basarinntekter og gaver. Familien håper å få inn samme sum i år. De har nemlig regna ut at det vil koste omlag én million å bygge et ungdomsskoletrinn ved skolen.

– Det er alltid noen som ser veldig i nåde til oss, og det er jo veldig viktig med gaver, for vi hadde ikke kunnet bygge noen skole bare på inntekten fra basaren, påpeker Toril, men understreker at basaren er viktig for å skape aktivitet og oppmerksomhet rundt arbeidet og at det allerede nå er folk som har meldt seg som givere til neste år.

FULL HAGE: Hagen bak huset til Toril og Arild Espegren på Rugsland er som vanlig godt fylt opp når Arild ønsker velkommen til årets hagebasar til inntekt for skolen i Arequipa i Peru.

Motivasjonsprosjekt

«El Mirador» har i dag 230 barn elever ved barnehagen og barneskolen. Mange av barna lever i fattigdom.

– Bak den fine skolen og skoleuniformene, er det mye fattigdom og personlig nød, og mange av barna kommer fra voldsutsatte hjem, forteller Toril Espegren og gir flere eksempler.

Mange av barna i byen Arequipa, der skolen befinner seg, er hva de kaller «forlatte barn». Dette er barn som tilbringer mye tid hjemme alene mens foreldrene arbeider. Dette er noe av grunnen til at det er startet et motivasjonsprosjekt med støtte fra Birkenes, der barna får en bok der de kan skrive ned målene de har i livet, hva de er flinke til og hva de synes er vanskelig.

– Vi kan ikke forandre ting ovenfra, men vi kan forandre nedenfra. Så når disse barna blir voksne og får egne barn, vil de kanskje behandle sine barn på en annen måte, sier Espegren og oppfordrer folk til å støtte arbeidet.

– Vi har alltid hatt nok, men vi har aldri hatt i overflod, understreker hun.

GODE MEDHJELPERE: Familien Espegren er helt avhengige av gode medhjelpere for å få den årlige hagebasaren i havn. 16 år gamle Martin Jensen sørger for at Geir Colbjørnsen får lagt igjen noen kroner på årer.

Faste hjelpere

Under hagebasaren er det mulig å kjøpe årer og lodd på bok og vinne flotte premier. Det mangler heller ikke på mat og drikke til basarpublikummet, som kan velge mellom den peruvianske kyllingretten «Aji de gallina» og et rikt utvalg av bakverk.

For å få basaren til å gå rundt er arrangørene avhengige av mange frivillige, og både familie og naboer stiller villig opp.

– Vi har noe faste hjelpere som pleier å stille opp hvert år. Uten dem hadde det rett og slett ikke gått an å gjennomføre dette, sier Toril Espegren og sender en stor takk til alle som trår til som åreselgere, kaféverter og annet.

KØ I KAFÉTELTET: Ingen skal behøve å gå sultne eller tørste hjem fra en hagebasar hos familien Espegren. I kafételtet er det både peruviansk kylling og norske lapper å få kjøpt.

Besøkte skolen

Blant de frivillige er 16 år gamle Martin Jensen som går rundt og selger årer. Martin var selv i Peru sammen med familien for et år siden for å hjelpe til ved «El Mirador». Sammen med faren Paul snekra han, og han jobba også litt som assistent ved skolen.

– Det var veldig mye inntrykk, sier 16-åringen og nevner spesielt gata der skolen ligger. Her hadde de fleste husene bare blikktak, mens skolen er veldig fin. Det er veldig mye farger, og det er godt humør der, sier Martin, som ikke er i tvil om at han hadde tatt turen om igjen.

– Det er en opplevelse for livet, helt klart, sier 16-åringen.

ARRANGERTE EGEN BASAR: Denne kvartetten hadde på forhånd arrangert en egen basar til inntekt for skoleprosjektet i Peru og fått inn over 1500 kroner. En takknemlig Toril Espegren med Jakob (f.v.), Ellinor, Andreas og Kristian.

142.000 kroner

Det tar ikke mange minuttene før han og de andre åreselgerne har tømt posene sine. Så følger en lang trekning der flotte gevinster blir delt ut med rund hånd. Det blir tre runder med åresalg før «åresjef» Knut Arild Espegren erklærer åresalget for avslutta. Men det er fortsatt mulig å kjøpe lodd på bok, noe mange benytter muligheten til. Til sammen innbringer årets hagebasar 142.000 kroner.

– Det er omtrent som i fjor, så vi er veldig godt fornøyde. Vi har også fått tilsagn om gaver, så vi er veldig takknemlige og optimistiske. Beløpet vet vi ikke, men det pleier å være en fin sum, forteller Toril Espegren og legger til at de må se å få lagd flere årer før neste års basar.

– Vi hadde rett og slett ikke nok, forteller hun.

HER SKAL DET BYGGES: Toril Espegren holder opp en plakat med bilde av eiendommen hvor skolen «El Mirador» ligger og hvor det nå skal bygges ungdomsskole. Ektemannen Arild reiser til Arequipa i november for å følge oppstarten på byggeprosjektet.

Starter bygging i høst

– Nå blir det ungdomsskole ved «El Mirador»?

– Ja, vi begynner å bygge, men vi bygger alltid ut fra hva vi har råd til. Vi ligger bra an totalt sett, så vi er optimistiske. Arild reiser ned første november for å være med styret og planlegge og sette i gang bygginga, forteller Toril Espegren.

Hun er veldig glad for at også årets basar ble vellykka.

– Det er viktig for oss å få inn penger, men det er også veldig fint å se at basaren foregår i en så fin setting, der folk kommer sammen og hygger seg, understreker Toril Espegren.

NABOENE TRÅR TIL: Aleksander Rugsland og Hui-Ann Hauge Risøy selger brus til tørste basargjester.