Flere uker med dobbeltrom

FELLESRÅDET: Fra venstre leder Karl Johan Tveiten (KrF), enhetsleder May Ødegård ved sykehjemmet, kommunalsjef Bente Somdal og Iren Seljås (Mental helse).

Fellesrådet reagerer etter at pasienter på sykehjemmet har måtte ligge på dobbeltrom etter at syv plasser ble lagt ned i mai.

– Det er flere som har henvendt seg til meg etter deres opplevelser på sykehjemmet. Enkelte har fortalt at familiemedlemmer i to uker måtte dele rom med andre på sykehjemmet, kun avskilt av et skjermbrett. Det var så lite plass ved besøk, at de måtte sitte på senga, sier Eirik Nesbu.

Gjennom budsjettdebatten i fjor ble det vedtatt å legge ned syv sykehjemsplasser i Birkenes. Disse plassene ble avvikla i slutten av mai, og medlemmene i fellesråd for eldre og personer med funksjonsnedsettelse mener dette har gått utover kommunens tilbud til innbyggerne.

– Vi skulle ikke ha lagt ned den siste avdelinga, og det var vel mot politikernes bedre viten. For hvor stor innsikt har politikerne i det indre liv i helsesektoren, spør Signy Aas Andreassen (KrF), og legger til:

– Her synes jeg administrasjonen har svikta, for politikerne kan ikke vite dette uten god informasjon. De som arbeider i sektoren, må gi beskjed om politiske vedtak byr på problemer.

Ikke vanlig praksis

Ifølge en oversikt Birkenesavisa har fått fra enhetsleder May Ødegård ved Birkenes sykehjem, var det syv ledige pasientrom ved utgangen av januar, og like mange ved utgangen av februar. Tallene viser kun til situasjonen ved månedens slutt, og er ikke et gjennomsnitt av måneden.

Utover våren falt antall ledige rom, og ved utgangen av mai var det ingen ledige rom. 30. juni var det igjen tre ledige rom, før det var helt fullt en måned senere. 31. oktober var det fire ledige rom.

– Vi ønsker ikke å bruke dobbeltrom, og det har ikke vært vanlig praksis i Birkenes. Pasienter med langtidsplass skal ikke ha dobbeltrom, og det har kun forekommet ved korttidsplasser. De to siste månedene har vi ikke brukt dobbeltrom, sier Ødegård.

Trangt etter ferien

I august måtte derimot pasienter ligge på dobbeltrom i totalt 13 døgn. I tillegg lå det pasienter i en pasientstue i totalt fire døgn. I september ble tallet redusert til syv døgn dobbeltrom, og to døgn med pasientbelegg på stue.

– Det skyldes trolig at vi ikke hadde fått ned antall langtidspasienter etter omlegging. For at sykehjemmet skal ha mulighet til å ta imot pasienter på korttidsopphold, så er det nødvendig at vi disponerer et tilstrekkelig antall kortidsrom, sier Ødegård til Birkenesavisa.

Hun mener ti rom til korttidspasienter, og 15 rom til langtidspasienter er tilstrekkelig. I slutten av november hadde kommunen derimot 18 langtidspasienter.

Urolig for søkere

– Det er to aktuelle ting her. Bruken av dobbeltrom og prosedyrer ved henvendelse om sykehjemsplass. Dette er en problemstilling vi må gå nærmere inn på, for jeg tror alle er tjent med en avklaring, sier leder av fellesrådet Karl Johan Tveiten (KrF).

For med et slags overbelegg på langtidsplasser uroer fellesrådet seg for om det er for vanskelig å få sykehjemsplass i Birkenes. De har derfor bedt om en redegjørelse for hvor mange som får avslag på dette. To pasienter har fått avslag inneværende år, og ingen har klaget på vedtaket.

– Noen har opplevd at forespørselen om sykehjemsplass muntlig blir avvist, og fått beskjed om at det ikke nytter å søke. Det går ikke an saksbehandle slik, sier Tveiten.

Innfrir kravene

Det er han og sykehjemslederen enig om.

– Alle søknader blir tatt hjertelig mot. Vi tar imot alle søknader, og jeg vil ikke fraråde noen å søke. Når vi behandler søknader er det noe som bli behandlet i et inntaksmøte, der sitter en rekke personer. Leder av sykehjem, og leder av hjemmesykepleien og en rekke andre, sier Ødegård.

Hun avviser at antallet langtidsplasser ved sykehjemmet gjør at kommunen er strengere med søkere, eller avviser søkere på tynt grunnlag.

– Vi innfrir langtidsplasser selv om det er fullt. Det er ikke slik at vi sier stopp når 15 plasser er tildelt, for vi har plikt til forsvarlighet i tjenestene, sier Ødegård.