Dialog om barnehage

DIALOG: Årsmøtet i Birkenes idrettslag gikk mandag enstemmig inn for å fortsette dialogen med Birkenes kommune om barnehage i idrettsparken. Ordfører Anders Christiansen (Ap) til venstre, mens idrettslagets styre med Salve Eieland og Oddvar Glidje i spissen til høyre.

Idrettslaget går i dialog med kommunen om barnehage i idrettsparken. Ønsker seg gullkantet avtale.

– Forslaget årsmøtet tar stilling til er om dialogen skal fortsette. Hovedstyret gis fullmakt til å fremforhandle en avtale som skal godkjennes av et ekstraordinært årsmøte. Vi binder oss ikke på noen som helst måte, sier avtroppende leder av Birkenes idrettslag Oddvar Glidje.

Idrettslagets årsmøte gikk mandag kveld enstemmig inn for å fortsette dialogen med kommunen om ny, kommunal barnehage i idrettsparken. Kommunen ønsker å vurdere dette alternativet framfor den planlagte plasseringa i Smedens Kjerr like ved kommunehuset.

– Kommunen trenger seks dekar til barnehage. Eiendomsmegler har sagt at salg av en slik tomt vil utgjøre en pris på rundt syv til åtte millioner kroner. Ved leie kan det være aktuelt med en leiepris på rundt 500.000 kroner i året, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Ønsker ny hall

Det er primært leie både idrettslaget og kommunen ser på som mest aktuelt nå. I lang tid har en hallkomite arbeidet med planene om en hall i området som kommunen nå ser på som mulig plassering av barnehage. Det er konkret grusbanen som i dag brukes som parkeringsplass helt sør i idrettsparken som er aktuell.

– Konsekvensen for ballhallen blir å flytte denne over eksisterende syverbane. Da kan vi knytte hallen til idrettshuset på en bedre måte, og vi ser en klar fordel med å gjøre dette. Ulempen er at man mister det økte treningsarealet på 3.000 kvadratmeter. Hvor skal vi så finne dette? Vi må ha økt kapasitet fordi vi er i underdekning allerede, sier Ragnar Suggelia, som sitter i hallkomiteen.

For fotballgruppa, som han representerer, er det dermed viktig å øke kapasiteten på anlegget. Når han er villig til å gå i dialog med kommunen, skyldes det utsiktene til økonomisk gevinst for idrettslaget.

– Det virker vanskelig å få til noen faste overføringer fra kommunen. Vi er som en salderingspost. Med en barnehage kan man få en permanent leieavtale og kanskje driftstilskudd. Til slutt dreier det seg om hvilke inntekter man ønsker seg, mot å gi bort et areal, sier han.

GULLKANTET: Ragnar Suggelia mener en eventuell avtale med kommunen må være gullkantet for idrettslaget. Han legger ikke skjul på at han mener idrettslaget er en salderingspost for kommunen.

Savner satsing

Til tross for at årsmøtet enstemmig går inn for videre dialog, er ikke saken plankekjøring for idrettslaget. Flere medlemmer understreker det Suggelia sier om salderingspost, og gir uttrykk for at kommunen burde gjøre mer for idrettslaget.

– Skal vi låse dette arealet i flere år til en barnehage, blir en klam hånd lagt over idrettsanlegget. Hva tenker kommunen om bygda i vekst? Hva med en flerbrukshall? Det bør vel kommunen snart sette av penger til. Hvorfor kan ikke kommunen bygge en hall som idrettslaget kan dra nytte av, sier styremedlem Jonny Svaland.

Ordføreren på sin side understreker at flerbrukshall er diskutert, men at det koker ned til økonomi. Som kjent lokket blant annet Nye Kristiansand med flerbrukshall på Birkeland, dersom Birkenes ble med på kommunesammenslåing.

– Jeg ønsker å forbedre forholdet mellom kommunen og idrettslaget. Jeg har vært medlem lenge og vet hvor mye dugnad og frivillighet som utføres her. Det er mye verdifulle krefter her, som ikke kan betales i penger. Skulle kommunen drevet dette selv ville dette vært noen helt andre kostnader inne i bildet, sier Christiansen.

Foretrukket plassering

Gjennom en leieavtale kan det legges til rette for faste overføringer mellom kommunen og idrettslaget, påpeker han, og legger ikke skjul på at kommunen trenger tomta.

– Vi har vedtatt en sentrumsbarnehage. Tobias jorde gikk ikke, og det ligger et forslag om å bygge i Smedens kjerr. Det forslaget synes ikke jeg er godt både med tanke beliggenhet, og at man må rive eksisterende bygg for å bygge noe nytt, sier han, og legger til:

– Dette er en sak som må behandles både i kommunestyret og hos idrettslaget. Dere har ikke ønsket dette tidligere, så dere må tenke dere godt om. For kommunen er dette veldig bra, og jeg synes dette er en god måte å samarbeide med idrettslaget på.

Økonomiske goder

Tilhengerne av fortsatt dialog med kommunen understreker idrettslagets økonomi, når de argumenterer for at løsninga kan være god også for idretten.

– Kunstgressbanen må byttes om et par år, til en kostnad på flere millioner. Lysløypa skal renoveres for millionbeløp. Driften på anlegget går rundt fordi vi har noen ildsjeler, men jeg kan ikke se at det kan fortsette inn i evigheten. Hallen som planlegges koster over 10 millioner kroner, sier påtroppende leder Salve Eieland, og slår fast:

– Da har vi plutselig ikke så god økonomi, og det kan være vi må svelge noen kameler. Får vi 500.000 kroner i året får vi en del muligheter.

At frivilligheten står for fall, er en trend over hele landet. Flere på årsmøtet spør hvor lenge idrettslaget kan klare seg uten en lønnet daglig leder, og uten en lønnet vaktmester.

– Dette er et innspill vi har sagt ja til for å se om hvor langt kommunen kan strekke seg. Det skal være en gullavtale for oss, og en dårlig avtale for kommunen. Det må være utgangspunktet, sier Suggelia.