Tok kulda til hjelp

KREATIVE: Caroline og Martijn Huismann drive butikken på Engesland. Til venstre kunde Liv Belland.

Satt melka ut i verdens største fryseskap da strømmen forsvant.

Den siste tidas snøfall har skapt problemer for mange i Vegusdal. Strøm, mobilnett, og internett har vært borte i kortere og lengre perioder.

På vei til Engesland stikker Birkenesavisa innom Iren Elisabeth Haddal på Linmyr gård. Her har de sidet trøndet og nordlandsfe. Kyrne går ute, men kan gå inn i fjøset om de vil. Bonden forteller at det gikk greit for dyrene selv om strømmen forsvant.

– Heldigvis hadde vi vann på tanken, men dersom det hadde fryst ville vi fått problemer. Skolen måtte jo stenge tirsdag, og torsdag forsvant strømmen igjen. Jeg synes elektrisitetsverket må forebygge bedre ved å rydde langs linjene, for trærne vokser jo inn i kraftlinjene, sier Haddal.

Andre bønder opplever situasjonen som like lite dramatisk.

– Nei, her har ikke vært noe dramatikk, sier bondelagsleder Tom Løland på telefon fra Vegusdal.

Det kan han godt si, da han er i den heldige situasjon at han nesten ikke er berørt av verken strømbrudd eller dårlig telefonforbindelse. På gården har man nemlig anskaffa seg aggregat som blir kobla til traktoren, og da er det strøm både i fjøs og innhus.

TRIVES UTE: Storfeet på Linmyr går trives ute til tross for mye snø.

Satt ut melka

På nærbutikken på Engesland forteller innehaverne Caroline og Martijn Huisman at de måtte stenge butikken tirsdag, da både strøm og internett lå nede.

– Vi var så heldige å få låne et aggregat og fikk koblet kassaapparatet til dette. Vi mista innholdet i en fryser med pinne-is og en del brød. Vi holdt døra til kjølerommet oppe, og sjekket temperaturen med jevne mellomrom, sier Caroline.

– Dere fikk en vareleveranse tirsdag, hvordan gikk det?

– Ja, vi gjorde det. Melka måtte vi sette utenfor, og det gikk bra. Vi mista tilgangen til Norsk Tipping i to dager, og torsdag var det dårlig mobildekning. Totalt har vi mista en dags omsetning, og det er mye for en liten butikk som vår, sier Martijn.

Fortsatt optimister

Han har aldri opplevd så mye snø på en gang, som den siste uka på Engesland. For øvrig merket de en mindre omsetningssvikt i fjor.

– Sammenlignet med tidligere år gikk omsetninga ned i fjor. Vi merker at kunder forsvinner, noen flytter bort og andra går bort. Det er jo ikke så mange arbeidsplasser her opp, så folk pendler til Birkeland, Lillesand, Evje og Vennesla, og handler gjerne der, sier han, og legger til:

– Hyttefolket er lojale og handler alltid hos oss. Vi er fortsatt optimister, og tror folk vil komme tilbake og handle hos oss.

MYE SNØ: Snøen gjør at trærne henger tungt over kraftlinja langs veien.