Flygelkonsert med trøkk

DUO: Gisle Børge Styve og Heine Totland fikk æren av å holde første konsert på flygelet.

Lørdag ble Vegusdal-flygelet innviet med fest, massiv applaus og fjernsynsfjes på tangentene.

– Dette blir virkelig ilddåpen for dette flygelet. I løpet av kvelden skal det få kjørt seg, ingen tvil om det, så gratulerer med valget av pianist, sier Heine Totland fra scenen i gymsalen på Engesland skole.

Musikeren fra Moster har med seg førdianeren Gisle Børge Styve til å traktere tangentene på Vegusdals splitter nye flygel. Et flygel realisert etter kronerulling i bygda, og lørdag er bygdefolket samlet for å innvie herligheten.

– Sommeren har vært lang, og det har samlet seg opp en del sommerfugler i magen. Men her er det altså, Vegusdalflygelet, sier Trond Eirik Jaabæk.

En omtrent fullsatt gymsal tyr til unison applaus for å vise hvor mye de ønsker flygelet velkommen. Skinnende sort, og majestetisk sammenlignet med pianoene det erstatter. Finansieringen har blitt til gjennom salg av hvite og sorte tangenter til bygdefolket. I tillegg har Birkenes Sparebank gjort sitt.

– Vi har solgt 183 tangenter, og enkelte har påpekt at jeg er en god selger som har solgt flere tangenter enn flygelet har. Det har som kjent 88 tangenter, men jeg er fantastisk stolt av bygda, og det vi har fått til, sier Jaabæk.

For herrene Styve og Totland er innvielsen deres første møte med bygda, men de møter godt forberedt og har åpenbart lest seg opp på Vegusdal.

– Tusen takk for at vi fikk komme hit i kveld, vi har aldri vært i Vegusdal før. Selv om det er sommer, så lover vi at vi skal ta en runde rundt bensinpumpa før vi går, sier Totland.

Beat for beat-pianisten på sin side fremfører en kortversjon av det som kan bli bygdas neste patriotiske hymne. Ikke noe de gjør i hver bygd de spiller, forsikrer duoen.

– Som den dyslektikeren jeg er, har det i månedsvis stått «konsert i England» på denne datoen. Men fortvil ikke, det er like greit å være her. I England har jeg jo vært før, sier Styve.

Dermed er tonen satt, og når musikken kommer på blir det den festaftenen bygda og flygelet fortjener.