Jubileum på Digerhaug

FYRVERKERI: Inge Nesbu var den første som flyttet inn i 2008 og får æren av å tenne fyrverkeriet på marsipankaka.

Feiret ti år på Digerhaug med kake og taler.

Det var stor glede da det tilrettelagte botilbudet for personer med bistandsbehov ble innviet i 2008. Det var et tilbud tidligere også, men i 2008 ble det tatt et krafttak på området, og boligene på Digerhaug ble et faktum.

Birkenes kommune har i dag elleve boliger som leies ut til mennesker med utviklingshemming og/eller autismespekterforstyrrelse. Boligene har døgnbemanning og ligger i umiddelbar nærhet til kommunehuset og tjenestetilbudet i boveiledertjenesten.

Hjelp til selvhjelp

– Her på Digerhaug har vi seks leiligheter, og beboerne får den hjelp de trenger. Men de fleste er langt på vei selvhjulpne, sier Signe Ann Jørgensen, som er enhetsleder for boveiledertjenesten i Birkenes.

Formålet med tjenestene er at brukeren skal oppnå størst mulig grad av selvstendighet. Bistanden er individuelt tilpasset, ut fra vedtak om opplæring, vedlikehold av ferdigheter, tilsyn eller behov for omsorg og tilstedeværelse.

Gjestene, som er innbudt til tiårsjubileet blir ønsket velkommen i døra med både kyss, klapp og klem. Bordene er dekket og det er ikke mangel på god mat, taler og sang.

FORNØYD: Sala, en fornøyd beboer flankert av ordfører Anders Christiansen og enhetsleder Eva Hommen.

Gode ord og gaver

Kommunalsjef Bente Moland Somdal berømmer personalet.

– Vi har en usedvanlig fleksibel arbeidsstokk i boveiledertjenesten, og når vi lyser ut stillinger skriver vi i annonsen at det er fantastiske folk å jobbe sammen med – for det er det, sier Somdal, som også har med en kommunal konvolutt med penger til ny sofa.

Ordfører og rådmann har også gode ord. Ordfører Anders Christiansen (Ap) har fulgt med på boligen i ti år, og synes resultatet er godt, ikke minst takket være både beboere, pårørende og personalet.

– Jeg er jo nærmeste nabo til Digerhaug, og for oss er det en god nabo. Det er en fornøyelse å høre sang og musikk fra boligen, sier rådmann Anne Stapnes.

Hun overleverer en stor kurv med sjokolade og forskjellige spill som man kan kose seg med når kveldene blir lange og kulda setter inn.

– Selvfølgelig har det vært skjær i sjøen – det er det vel stort sett over alt. Men her på Digerhaug har man alltid vært løsningsorientert, og fått ordna opp når det har vært noe. Og så må jeg fremheve hvor flinke de er til å stelle i stand når det er spesielle merkedager. Gratulerer med dagen, sier Audni Nesbu på vegne av foreldre og pårørende.

Men i boveiledertjenesten hviler man ikke på gamle suksesser. Nå er det planlagt ny avlastningsbolig.

– Vi regner med at den står ferdig til høsten, og da kan tilbudet til denne gruppen bli enda bedre, sier Somdal.