Feiring under treet

I 40 år har Birkeland barnehage holdt koken. Torsdag ble det feiring med pølser og sang.

– Det gøyeste med barnehagen er å leke med vennene mine, og leke i borga. Der klatrer vi ofte, men også i dette treet, sier Zelina Simensen til Birkenesavisa.

I 40 år har Birkeland barnehage vært som et veksthus for bygdas håpefulle. Vi antar treet har stått der minst like lenge, og for anledningen er det pyntet i tråd med resten av eiendommen.

– Jeg klatrer i dette treet nesten hver dag, for det er det gøyeste i hele barnehagen. Men det gøyeste i hele verden, det er å kose med babyer, sier Mia Sofie Kusche.

Pølser og hvit duk

Begge to slår fast at barnehagen er et godt sted å være. Det framholder også foreldrene vi snakker med under skyggen av det populære treet.

TREET: Zeline Simensen og Mia Sofie Kusche under barnehagens populære klatretre.

– Vi har hatt tre barn her, og synes det er veldig flott. De ansatte har jobbet lenge med barn og har erfaring. Det gir en trygghet både for barna og oss foreldre. Her opplever vi at det både er god tid og god plass, sier Cornelia Montero-Gonzalez til Birkenesavisa.

Mens langbordene er dekket til fest, og pølsene trekker i kasserollen, gir styrer Anne Skribeland denne beskrivelsen av hva slags 40-åring vi snakker om:

– Det er en litt falleferdig, men absolutt sprek 40-åring. Den holder noen år til, og jeg er stolt av både barnehagen og kollegene mine. Det er en fin barnehage, sier hun.

Har sin plass

Så er også ny kommunal barnehage på Birkeland under planlegging, selv om prosessen har møtt på noen sandbanker under sin ferd nedover elva. I 35 av disse årene Birkeland barnehage har eksistert, har den for øvrig vært privat. Først i 2012 kom den under den kommunale paraplyen.

– Jeg har hatt fast jobb her siden 10-års jubileet til barnehagen, og har trivdes godt med flotte kolleger og en fin arbeidsplass, sier Inger P. Birkeland.

Med det er hun den i barnehagen som har lengst fartstid. Veldig mye er uforandret på disse årene, men også mye har forandret seg, forteller hun. I barnehagens spede begynnelse tok den ikke særlig stor plass i samfunnet.

VETERAN: Inger P. Birkeland er barnehagens veteran.

– Birkeland barnehage var lenge nesten alene, men nå er det flere barnehager, og nå utgjør barnehagene en av de største arbeidsplassene i landet. I løpet av årene har barnehagene vært under lupa, og under sterk utvikling, og i dag er barnehagene betydelig mer til stede i samfunnet, sier hun.

Noe godt i alle

En utvikling både foreldre og barna merker godt. For hennes del gir det mye tilbake å jobbe med barn. Stadig legger hun merke til tidligere barnehagebarn i senere faser av livet.

– Noen barn sitter mer i minnet enn andre, men det er ikke mange man glemmer helt, sier hun, og legger til:

– Alle barn har noe godt å gi, selv om de også kan være krevende en gang i blant. Originaliteten og særtrekkene til oss mennesker kommer sjeldent så godt fram som i barnehagealderen.

BLÅKLOKKEBARN: Barna selv sto for underholdninga på barnehagens fødselsdag.