Her skal tunet ligge

SENTRUM: Trond Eirik Jaabæk orienterer om Engeslandstunet for politikerne i Birkenes. Huset til venstre er til salgs, og eiendommen til Engeslandstunet strekker seg bak nedover på jordene.

Trond Eirik Jaabæk tok kommunestyret med på en guidet sightseeing på Engesland.

– Nybygget blir liggende omtrent med hjørnet her. Jeg vet ikke hva vi skal kalle det? Butikkhuset, eller kanskje kjøpesenteret? Nei, vi vil ikke ha noe kjøpesenter her oppe, sier Trond Eirik Jaabæk.

Han står midt i Engesland sentrum. Asfalten bærer fortsatt preg av vinteren, og strøsanden ligger fortsatt i veibanen. I lufta er det derimot definitivt vår, og Jaabæk bruker som vanlig sine kremmerkunnskaper for å selge Vegusdal og Engeslandstunet inn hos politikerne.

– Både dagens butikkbygg og Landsverk ønsker vi å bevare etter anbefaling fra Snøhetta. Landsverk er til salgs, og vi håper noen vil kjøpe det og pusse det opp for å bo her, sier Jaabæk.

Hus fra 1903

Det lett falleferdige huset var en gang hvit, og ligger som nærmeste nabo til Engesland nærbutikk. Det har vist seg vanskelig å selge. Uthuset, som ligner en klassisk liten låve, blir snart revet forteller Jaabæk. Det skal etter planen vike plass for aktivitetshuset i Engeslandstunet.

– Selve huset er fra 1903, og det er mye som må gjøres for å sette det i stand. Vi har likevel et håp om at riktig kjøper vil dukke opp, sier Jaabæk.

En potensiell kjøper vil i så fall få kremutsikt over de 24 dekar som Engeslandstunet disponerer, og ønsker å utvikle slik Birkenesavisa tidligere har omtalt.

Vil ha Eon

Under befaringen på Engesland før kommunestyremøtet, blir politikerne også geleidet til bygdas idrettsplass. I nærheten er det planer om skitunell, og like ved idrettsplassen er regulerte tomter til næringsvirksomhet. Her håper Frank Sagstuen at Eon kan legge sitt lager, dersom de bygger innovasjonshuset på Engesland.

– Eon er viktige for bygda, og derfor er det viktig å vise at vi har næringstomter på Engesland. Dette lagerbygget lar seg realisere uten at det koster kommunen flesk, sier han.