Unge odelshavere ser en lysere framtid for gårdsbruket med vindkraft på eiendommen.
– På området i dag strekker det seg høyspentkabler og tilhørende høyspentmaster. Dette er jo også noe av grunnen til at Eon først så seg ut akkurat dette området, sier Nils Gunnar Kylland.
Det er nok ikke ofte turbusser kjører forbi gården hans på Tjønntveit, men når Olje- og energidepartementet (OED) drar på befaring, vil mange være med. På vei inn til et aktuelt sted å plassere en vindturbin passerer bussen skilt til Trottohytta og Heimdal.
– Jeg overtok gården i 1991, og har drevet tradisjonelt landbruk siden den gang. Jeg ser mulighetene som ligger i en vindkraftutbygging, for jeg har 1.000 dekar produktiv skog som blir tilgjengelig på en helt annen måte om Eon bygger veier, sier han.
Ikke bekymra for støy
Området som potensielt blir bedre tilgjengelig utgjør en fjerdedel av tomta hans. En tomt som sønnen en gang håper å overta. Også han ser mulighetene ved vindkraftutbygging.
– Akkurat nå er han på skolen, og kunne ikke stille, men han utdanner seg innen skogbruk. Vi er ikke bekymra for støy, men det er klart at vindturbinene blir synlige, sier Kylland.
Inne ved Kuna snur bussen, og befaringen fortsetter til fots. På Iversåsen ser Eon for seg å plassere en vindturbin. Endelig plassering blir avklart seinere. Fjellknausen ligger 320 meter over havet, og herfra kan man se en av Eons vindmålemaster. De er 105 meter høye.

IVERSÅSEN: Her på Iversåsen ser Eon for seg å plassere en vindturbin. Fjellknausen ligger 320 meter over havet. På bildet sees delegasjonen som onsdag befarte området. Tollef Taksdal og Nina Haug fra Olje- og energidepartementet i midten.
Motorsportområde
En vindmålemast kan også sees fra Ronnbuknatten på Stoveland. Her er det Per Erik Stoveland som er grunneier, mens selve masta som kan skimtes står på tomta til Nils Terje Helleland.
– Stoveland ligger midt i Birkenes kommune. Området her vi står nå er regulert til motorsport, og to ganger i uka trener trailklubben. Etter at klubben ble etablert for noen år siden, har den fått 60 medlemmer, og betydd utrolig mye for bygda her, sier Stoveland.
Han er tiende generasjon gårdbruker på stedet, og har med seg ellevte generasjon på befaringa. Dattera Mailinn Stoveland ønsker å ta over gården, og har gjort seg noen tanker om hva hun kan drive med på stedet.
Unge ser positivt
– Min største drøm er å overta slektsgården, men framtida er usikker. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre med gården. Vi har ikke de største jordene, så det utelukker noe. Jeg kunne bygget et fjøs, men så er det Stortingsvalg, og rammevilkårene for landbruket kan bli endre, sier hun, og fortsetter:
– Det er ikke de store pengene i skogsdrift, og jeg tror markedet er metta for gårdsturisme. Det er ikke snakk om å være negativ, kun realist.
Hun tror derimot vindkraft kan være positivt for hele kommunen, ikke bare for grunneierne.
– Mange av dere på denne befaringa er eldre enn meg. Vi unge i bygda ser positivt på vindkraft og mulighetene det grønne skiftet lokalt kan gi oss, avslutter hun.