39 kilometer unna

FOTO: ASTRID FURHOLT

Polfareren forteller at hun er stup trøtt, men satser på å nå polpunktet i morgen.

– Nå nærmer det seg veldig at vi er framme. Det har vært en utrolig lang reise på snart 65 dager, og nå er det bare 39 kilometer igjen til polpunktet. Vi er utrolig spente på den siste biten, for det har vært lange og tunge dager over veldig, veldig lenge, sier Astrid Furholt.

Hun og makkeren Jan Sverre Sivertsen har gjennom turen over Antarktis sendt ut talemeldinger til sine støttespillere, og tirsdag kom den foreløpig siste. De nærmer seg Sydpolen med stormskritt.

– Vi er veldig glade vi har stavene å støtte oss på, ellers så tror jeg vi hadde kanta begge to. Vi er stup trøtte når vi kommer oss inn i teltet om kveldene, og sovner som en stein, sier hun.

Flyreisen utsatt

I utgangspunktet må de være framme på polpunktet onsdag, for da går siste ordinære flyavgang fra Antarktis for vinteren. Nå har imidlertid flyselskapet utsatt avreisen til torsdag.

– Vi er veldig spente på dagen i dag, for det er tungt å gå for tida. Vi bryter gjennom snøen, og den er så tørr at vi nesten henger fast. Vi klarer ikke å planlegge hvor mange kilometer vi klarer å gå hver dag, sier hun, og legger til:

– Nå skal vi presse ut de siste kreftene disse to dagene. Vi skal klare å fullføre uansett om vi så skal gå på knehasene inn til polpunktet.

30 minusgrader mandag

Mandag denne uka gikk de to 18 kilometer, og dagen ble akkurat så ille som fryktet, med vind på 10 meter i sekundet 30 minusgrader og lite håndterlig snø. Lørdag klarte de derimot 39 kilometer, mye takket være vinden som blåste riktig vei, og gjorde at de kunne heise seilet.

Søndagen ble en nedtur, og duoen kastet inn håndkledet etter 20 kilometer. Motvind og tung løssnø gjorde sitt for at både lunger og bein sa stopp.

– Kommer de i mål 17. januar, så er det dagen Scott og hans menn ankom Sydpolen og teltet til Roald Amundsen og hans menn. Og det er noe sterkt å minnes denne ekspedisjonen, sier Lars Ebbesen, som har direkte kontakt med de to.

– For den historien viser så godt den andre siden av mynten. Det skottet ikke på heltemot og anstrengelser, men historien viser at der nede får man ikke noe gratis. Flagget skal ikke heises før man er fremme.