Vil ha to på tinget

LOVEN: – Vi skal kjempe for arbeidsmiljøloven, sier Cecilie Knibe Hansen i samtale med Bjørnar Jacobsen på Uldal fabrikker.

Arbeiderpartiet i Aust-Agder har god grunn til å begynne valgkampen tidlig. Partiet har los på tredjemandatet i fylket og således håp om to representanter fra Aust-Agder.

– Utregningsreglene er nok noe kompliserte, men vi har vært veldig nær å ta det tredje mandatet i fylket. Så vi vil kjempe hardt, sier Cecilie Knibe Hanssen som er nominert på andreplass på Arbeiderpartiets liste i Aust-Agder.

Verken ordfører Anders Christiansen, kommende fylkesordfører Gro Bråten – hun blir Fylkesordfører når Mørland blir stortingsrepresentant, eller Cecilie Knibe Hanssen vil kalle det valgkampåpning, men det er en liten forsmak på hva som kommer.

– I dag dreier deg seg mest om å få et blikk inn i næringslivet i fylket, og da er det ikke unaturlig å begynne med Birkenes som har treindustri hovedsakelig for det norske marked, og 3B-Fiberglass (Glassfiberen) som opererer internasjonalt, sier Hanssen som lytter til både ledelse og ansatte for å få innspill om hvilke verktøy bedriften trenger, både i forhold til arbeidsmiljø og rammevilkår for øvrig.

Selv har hun en variert bakgrunn, og har arbeidet blant annet som flyktningkonsulent i Søgne. Nå er hun engasjert i Sørlandets kompetansefond – et slags Cultiva i miniatyr som er opptatt av regional utvikling. Politisk har hun bakgrunn fra kommunepolitikken i Lillesand hvor hun er gruppeleder for Arbeiderpartiet.

Opptatt av arbeidsmiljø

– Kan du gi meg en god grunn til at jeg skal stemme Arbeiderpartiet ved høstens valg?

– Hvis jeg skulle velge en grunn så må det være at Arbeiderpartiet er preget av forutsigbarhet og langsiktighet. Det er ikke bakstreversk som noen vil ha det til, for det ansvarlig – og det er nødvendig i forhold til alle de milliardene som forvaltes og de om lag 5 millioner mennesker som blir påvirket av politikken, sier Hanssen.

Journalisten ba om en grunn, men Knibe Hansen har flere gode grunner.

– Arbeiderpartiet har alltid vært opptatt av industripolitikk og særlig opptatt av forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.  Nå er arbeidsmiljøloven under press, og der vil Arbeiderpartiet fortsette å arbeide mot uthuling og en alt for stor fleksibilitet, som andre krefter arbeider for.  Vi tror at for stor grad av fleksibelt arbeidsliv, vil gi et råere arbeidsliv. Det er ikke folk tjent med, sier stortingskandidaten.

Hun sier videre at det nok ikke er bedriftsbeskatningen som skiller de store partiene i dag, men heller forskjell i synet på arbeidsmiljøloven.

Hver stemme teller

Ordfører Anders Christiansen viser stolt rundt i Uldal fabrikker, og med hans bakgrunn på Glassfiberen som også ble besøkt denne formiddagen, er han på hjemmebane når det gjelder industri.

– I disse sentraliseringstider er det viktig at bedrifter litt i utkanten av de store sentra kan bestå, og det er nok Arbeiderpartiet den beste garantist for, sier ordføreren

Ved stortingsvalget i 2013 ble det avgitt 62 900 stemmer i Aust-Agder og Arbeiderpartiet fikk 17 623 stemmer, hvilket tilsvarer 28 prosent av stemmene.  Dette var en tilbakegang på 4,5 prosentpoeng fra valget i 2009.

Man har imidlertid stor tro på at de kan komme tilbake til rundt 30 prosent. Cecilie Knipe Hansen synes kommunestyregrupper og ordførere i Aust-Agder har vist at Arbeiderpartiet kan styre i kommunene. Hun er overbevist om at dette vil smitte over til Stortingsvalget, og da kommer hun på Tinget.