Kommunebudsjett og energimarkedet

 

Dette er første gang jeg skriver i Tenkesmia. Det er spennende. Jeg har lest meg opp på tidligere Tenkesmier og det viser seg at det er mange forskjellige temaer som er tatt opp. Med andre ord så står skribenten svært fritt til å velge tema. Jeg velger meg to temaer. Kommunebudsjettet og den krevende situasjonen vi har i energimarkedet vårt.

Budsjettdebatten i år har gått ganske rolig for seg. Det har vært gjort små endringer i det opprinnelige forslaget fra kommunedirektøren. Det har hovedsakelig to årsaker. Det er at kommunedirektøren har hørt på politikerne, særlig med tanke på eiendomsskatt og udefinerte innsparinger. Eiendomsskatten er ikke økt, og udefinerte innsparinger er vanskelig å forholde seg til. Den andre årsaken er at vi ikke går med underskudd. Det betyr ikke at vi har et solid og godt budsjett. Vi lener oss på overføringer på grunn av mange nye flyktninger. Disse overføringene varer i fem år. Da er vi avhengig av at integreringen har vært vellykket og at flyktningene er i jobb. Nå er dette en jobb vi bør klare, men igjen det er ikke et solid budsjett.

Det er ikke stor forskjell på vårt budsjett og Høyre sitt. Den største forskjellen er at vi bruker en million kroner til målrettede varige ENØK tiltak til husstander som trenger det. Dette er behovsprøvd og skal nå de som trenger det mest. Høyre bruker litt mer enn den summen til å redusere eiendomsskatten med 0,4 promille. Det gir ikke stor lette pr husstand. Vi mener det er bedre å gi et større bidrag til de som trenger det mest. I tillegg til dette så har vi flere andre forslag om ladestasjoner i sentrum, styrke Iveland og Vegusdal bygdemuseum og forslag om skole og helse. Det er bare å gå inn på kommunens hjemmeside og studere hva de forskjellige forslaga innebærer.

Energimarkedet vårt. Det har skjedd en endring vi ikke hadde forutsett og enda ikke ser de virkelige konsekvensene av. Vi har hatt en stor fordel av billig strøm i mange tiår. Med høye kostnader ellers har dette vært vårt største fortrinn i konkurransen med utlandet. Vi må ta inn over oss at prisene på strøm begynte å øke kraftig i fjor høst før krigen i Ukraina. Utenlandskablene må ta sin del av skylda sammen med et markedsstyrt kraftmarked som begynte å få knapphet på strøm. Dette er et marked som ledende politikere sier har tjent oss godt i over 20 år. Det er sant, men det hjelper oss ikke nå.  Det må tas nye og kraftfulle grep.

Ett grep er raskt å bygge ut mye fornybar energi. Alternativt kan man redusere forbruket slik at det monner. Begge alternativene skaper debatt og vil kreve mye av innbyggerne. Fornybar energi må bygges ut i alle former. Vann, vind og sol i stor skala.

Skal forbruket reduseres må strømstøtta bort eller reduseres kraftig. Kraftkrevende industri bør ikke prioriteres. Det siste vil jeg sterkt fraråde da jeg jobber på «Glassfiberen». Vi sliter i særdeleshet med høye strømregninger. Min løsning på dette bør ikke være noen overraskelse. Vi må bygge ut mye mer fornybar energi.

Ellers nærmer jula seg. Vi er så heldige at vi får barna og barnebarnet hjem til jul. Det blir godt.

God jul til alle.

 

Anders Christiansen

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.