Står i kø for banan

FORNØYD: Hizel Saleh, Ragnar Flateland, Oskar Gordon Jensen, Ørjan Solås og Henrik Hansen Stølen er fornøyd med ordninga.

Nå får elevene på Engesland utdelt frukt på skolen.

– Jeg synes dette er veldig bra. Vi får spise mer frukt, og det er jo både sunt og godt, sier Henrik Hansen Stølen til Birkenesavisa.

Vegdølen er først i køen når vinduet til fruktutdeling blir åpna på Engesland skole forrige uke. Det er Vegusdal kvinne- og familielag som står bak utdelinga, personifisert ved Evy Damsgård Dovland og Stine Stålesen.

– Det er mange forskjellige vitaminer i frukt, og det er bra for helsa. Jeg føler meg litt mer opplagt etter en halv banan, sier skoleeleven.

Fram til jul

Akkurat det er nok som musikk i ørene for initiativtakerne.

– Vi skal gi skoleelevene frukt fire dager i uka fram til jul. Etterpå vil vi evaluere prosjektet med en spørreundersøkelse blant både elever og lærere. Vi vil blant annet finne ut om elevene er mer opplagte om de får frukt på skolen, sier Stålesen.

De har allerede holdt på et par uker, og mottakelsen har vært god blant elevene. Når de åpner vinduet, samler elevene seg i en lang kø utover i skolegården.

– Det er ganske stort fokus på dette med frukt i skolen sentralt, og vi hadde lyst til å prøve. Når fylkeskretsen av Norges kvinne- og familieforbund hadde noen midler vi kunne søke på, gjorde vi nettopp det, sier Dovland.

FØRST: Henrik Hansen Stølen er først i køen når Evy Damsgård Dovland og Siri Stålesen åpner luka til fruktutdelinga på Engesland skole.

Ferdig kutta

Tidligere har det vært fruktutdeling på Engesland skole, men ordninga forsvant når den berømte pengesekken ble knepet igjen. Nå ønsker de to å se på effektene av frukten, og se om det kan ha noe utslag på elevenes læring.

– I dag får elevene litt av alt mulig. Frukten kommer ferdig kuttet, og elevene kan selv velge om de vil spise en hel, eller en halv, frukt. Slik blir det også mindre svinn av, sier Dovland.

Banan og eple går foreløpig for å være det mest populære på Engesland, men når kulda setter inn er det også sesong for klementin. Stålesen påpeker uansett favoritt at sunt kosthold er et forebyggende helsetiltak som skaper er sosialt fellesskap og et godt miljø.

Helse og trivsel

– Skolen synes dette er helt topp, og jeg synes det er flott at folk i bygda bryr seg om skolen og gjør en jobb for å hjelpe oss med noe slikt. Dette er kanskje noe som er mer typisk for bygda enn i byen, sier rektor Wenche Reinertsen.

Hun forteller at elevene setter pris på fruktutdelinga, og at hun ofte får spørsmål på morgenen om det er frukt på menyen i dag.

– Mange synes også det er gøyere å få en frukt utdelt på skolen, enn å ha med hjemmefra. Det er ingen tvil om at dette tiltaket fremmer helse og trivsel, sier Reinertsen.