Nå forsvinner mastene som har målt vinden på Storehei.
Siden torsdag har Eon arbeidet med å montere ned vindmålemastene på Storehei. Innen månedens slutt skal de være helt borte, og alle spor etter deres eksistens fjernet. Det innebærer at kraftselskapet må ta et helikopter til 23 millioner kroner i bruk.
– Den største masta er 120 meter høy, og står på en støpt ståle. Det er mye elektronikk hele veien til topp, så dette er en stor installasjon, sier konsulent Kjell Rune Nakkestad til Birkenesavisa.
Han har gjennom vindprosjektet i Birkenes vært Eons lokale kontaktperson. Fredag befarte både han, representanter fra Eon i Sverige og ordfører Anders Christiansen (Ap) området hvor mastene skal lagres midlertidig. Det skjer på gården til Nils Gunnar Kylland på Tjønntveit.
Arbeidslag i sving
– Det er mye detaljer som skal på plass, for det er jo ikke bare å fly disse mastene bort. Det er mye logistikk og mange er involvert i jobben. Når mastene er borte skal Kylland fjerne fundamentene og sørge for at det ikke er spor etter mastene, sier Iris Eski fra Eon.
Gården til Kylland ligger et par tre kilometer fra stedet hvor mastene til nå har raget i landskapet. Et Boing-helikopter fra Helitrans skal frakte mastene i deler over skoglandskapet. Inkludert full tank har helikopteret en løftekapasitet på rundt 1.350 kilo.
– Mastene blir plukket ned i deler som er tolv og 18 meter lange. Under helikopteroperasjonen har vi to mann i mastene, tre på bakken, og en på bakken på lagringsstedet, sier Robin Eriksson fra Telecon, som har fått oppdraget med å demontere mastene.
Mye lokalt
Han forteller at oppgaven i seg selv ikke er veldig komplisert, og at de har god erfaring med tilsvarende. Det som kan skape problemer er været, noe de fikk erfare på fredag. Da var skydekket så lavt at helikopteret ikke kunne arbeide i området.
– Det som er fint å se er at det er mange lokale som er i sving som følge av denne jobben. Folkene som jobber her overnatter på Hagestad, Byggmester Kristian Flaa står for transport, og Kylland bidrar med flere ting, sier Christiansen (Ap).
Og det er et poeng både for han og Nakkestad. De ønsker å vise at Eon mener alvor når de sier at de vil benytte seg av lokal arbeidskraft, og lokale bedrifter i anleggsperioden dersom de får lov å bygge vindturbiner på Bjelkeberg og Oddeheia. Demonteringa av mastene på Storehei kommer som et direkte resultat av at myndighetene ikke vil ha vindkraft i området. For de to andre områdene er saken fortsatt under behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Tidsplanen holder
– Jeg har vært Oslo og møtt NVE. Det var et godt møte, og de er godt i gang med saksbehandlinga. De etterlyste noen framstillinger fra Eon, og jeg forstår de nå har fått alt de trenger, sier Christiansen.
Nakkestad forventer at NVE ferdigbehandler konsesjonssøknaden i løpet av høsten. Dersom det blir et ja, forventer også konsulenten at dette vedtaket klages inn for Olje- og energidepartementet (OED).
– En slik klage vil sannsynligvis ta ett år å behandle for departementet, men samtidig vil det skje mye lokalt i Birkenes for å forberede næringslivet. Prosjekt vindmuligheter er allerede i gang, men får vi et ja, blir prosjektet giret opp, sier han.
Når en eventuell klagebehandling hos OED er ferdig skal alle kontrakter være inngått, og Eon klare til å starte arbeidet med å bygge vindkraftparken i Birkenes. Etter tidsplanen skal dette skje i slutten av 2019 og begynnelsen av 2020.
– Før den tid blir altså kontraktene inngått, og vi ønsker en maksimering av lokalt innslag. Det er derfor viktig for bedriftene å være tidlig ute, og sikre seg kompetanse og sertifiseringer som er nødvendige, sier Nakkestad.