Lover mer penger

SKOLEPRAT: Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske (t.v.) med Therese Åmlid Bjelland og Kari Aamlid Eriksen fra FAU utenfor Marikken på Strøget.

Trond Giske (Ap) mener årets valg er et veivalg, og garanterer at Birkenes kommune får mer penger på hendene med Arbeiderpartiet i regjering.

– Her i Birkenes har vi én stor skole og to små. Vi vil gjerne slippe å diskutere framtida til grendeskolene våre om og om igjen, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Lørdag stakk nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, innom Birkeland. I rundt 20 minutter drakk han kaffe på Marikken sammen med lokale partifeller, og representanter fra foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) i Birkenesskolen.

– Det er kommunene selv som velger hva slags skolestruktur de har, men det jeg kan garantere er at kommunene får mer penger på hendene med Arbeiderpartiet i regjering, sier Giske til Birkenesavisa.

Trenger pengene

Han er klar på at det er nettopp derfor partiet sier nei til skattekuttene som partiene på høyresida i norsk politikk lokker velgerne med. Giske framhever at kommunene trenger pengene.

– Kommunene trenger pengene for å tilby innbyggerne en god skole, og tilby de eldste av oss en god eldreomsorg. Vi i Arbeiderpartiet har spurt folk, og det overveldende flertall vil heller ha en god skole, enn skattekutt, sier Giske, og legger til:

– Derfor synes jeg dette stortingsvalget er et veivalg, og for meg er det et enkelt valg.

Skolen får svarteper

I forkant av besøket hos Marikken har Kari Åmlid Eriksen og Therese Aamlid Bjelland fra FAU forberedt seg godt. De har også spurt folket. Gjennom Facebook har de spurt hva som er bra, og hva som er mindre bra med Birkenesskolen.

– Det var lurt av oss å spørre, for mange kom med innspill. Mange er bekymret for at skolebygget på Birkeland begynner å bli lite med tanke på hvor mange elever som går der, sier Bjelland.

Jevnt over er folk ifølge henne fornøyde med skolen, og de er fornøyde med lærerne. De to FAU-representantene er likevel bekymret for at skolen gjentatte ganger sitter igjen med svarteper når kommunen må kutte, spesielt utsatt er spesialpedagogikken, mener de to.

Må ha penger

– Når det kommer nye retningslinjer og krav fra Oslo, må det også følge penger med. Hvis ikke betyr slike krav i realiteten kutt ute blant skolene, sier Bjelland.

– Hva slags oppfordring har dere til Giske og andre stortingspolitikere i dag?

– De må se verdien av små bygder og mindre bosettinger rundt om i landet. For innbyggerne på Herefoss og Engesland er skolen veldig viktig, og politikerne må legge til rette for at kommunen fortsatt kan tilby skoler på slike steder, sier Eriksen.