Lokale trær blir monument

FOTO: LINK ARKITEKTUR

Bydelen Stovner i Oslo pusses opp, og sentralt står Stovnertårnet med tre fra Birkenes.

– Stovnertårnet kommer som et resultat av at området i bydelen var belastet med uønsket aktivitet på kvelds- og nattetid. Nå er området ryddet, og et tårn satt opp. Det blir lyssatt og er på mange måter stort og spektakulært, og blir som en attraksjon å regne, sier Gunnar Adolf Aanesland hos Aanesland Fabrikker på Birkeland.

15 meter høyt er tårnet på Stovner i Oslo som denne høsten har skutt i været. Med universell utforming er tårnet tilgjengelig for alle, og fremstår som en plattform som snirkler seg oppover i høyden med utsikt over det renoverte Jesperudjordet i hovedstaden.

– For oss er det veldig gøy å levere produkter til noe som skal stå så lenge, og som mange har glede av å bruke. Når du står i en fabrikk og arbeider, er det viktig å kunne se at det du arbeider med vil andre kunne like, synes er gøy og ikke minst ha glede av, sier Aanesland.

Godt lokalt samarbeid

Bydel Stovner har omtrent 32.000 innbyggere fordelt på drøyt åtte kvadratkilometer. De siste årene har det blitt gravd og bygget, og hele oppussingsprosjektet omtales som en gedigen ansiktsløft for bydelen som ble bygget tidlig på 1970-tallet.

– Vi ivrer veldig etter å bruke lokale leverandører når vi har mulighet til det, og derfor har vi samarbeidet med Tre3 om levering av materialet til deler av tårnet. For oss er det perfekt å ha en lokal leverandør av trevirke, sier Aanesland til Birkenesavisa.

Han påpeker at det er enklere å handle av naboen, enn noen som holder til langt borte, og mener kortere avstander gjør seg synlige i prisen. Dessuten sier han at det er enklere å forholde seg til en lokal leverandør om noe uforutsett skulle skje.

– Et godt lokalt samarbeid i Birkenes har sikret oss deltakelse i Stovnertårnet. Det er gøy å samarbeide med Aanesland, og interessant med slike lokale samarbeid, sier Morten Tobiasen i Tre3 som har etablert seg på Fossane på Søre Herefoss.

Naturens impregnering

Mens Aanesland blant annet har levert tredekke til den 300 meter lange gangstien, har Tre3 produsert og levert benker laget av kjerneved. Kommer du deg til toppen av Stovnertårnet kan du altså plassere bakenden på solid treverk fra Birkenes.

– Benkene er laget av kjerneved, og det er jo naturens egen impregnering. De kan stå ubehandlet i vær og vind, og er et rent naturprodukt, sier Tobiassen.

Stovnertårnet er tegnet av Link Arkitektur, og de beskriver tårnet slik: «Turen opp i tårnet på Stovner kan oppleves som en vandring blant tretoppene. To og to kan spasere sammen opp i høyden, og veien opp langs gangbanen gir sikt over Groruddalens åser og bebyggelse med Oslofjorden i horisonten».

STÅR BAK: Morten Tobiassen og Gunnar Adolf Aanesland står bak en av benkene i tårnet.