Håper på like vilkår

HANDEL: Terje og André ønsker velkommen til en hyggelig handel.

Med eiendomsskatt på dagens nivå er det ikke akkurat noen fordel for en bedrift å være lokalisert til Birkenes.

Et besøk på Birkenes byggsenter på Tveide avslører at dette er et irritasjonsmoment.

– Vi skal konkurrere med tilsvarende bedrift i Lillesand, og vi betaler fire ganger så mye i eiendomsskatt for et areal som er mindre.  Vi må omsette for en million for å betale eiendomsskatten, mens i Lillesand skal det ikke mere enn 250.000 kroner til før man kan begynne å dekke inn lønn og andre driftsutgifter, sier Terje Flaa.

Birkenes byggsenter er inne i sitt nittende år nå. Knut Åsmund Åmlid starta opp på Tollnes i 1997, og Terje Flaa har vært med siden 1998.

Det vært en eventyrlig utvikling fra gamle lokaler og lite rasjonell drift på Tollnes, til moderne lokaler og rasjonell drift på Tveide.  Etter hvert har Åmlid trukket seg ut, og nå er Terje Flaa hovedaksjonær.  Eldste sønn, André – for øvrig utdannet jurist har overtatt som daglig leder, og far sjøl er kanskje litt sånn sjuende far i huset, for det er dette faget han kan og dette han vil fortsette med i mange år.

Økt omsetning

– Jeg vil tro at det var et lite sjansespill å investere millioner på Tveide?

– Det var nok litt sånn femti-femti, men det var et dårlig alternativ å fortsette på Tollnes. Vi så at vi måtte øke omsetningen med 30 til 40 prosent, og det har vi lykkes med.  Vi ser nå at det var et lykkelig valg, sier Flaa.

På Tollnes var det tre tungvinte bygg, liten butikk og mye materialer lagret utendørs.  Dessuten var det så bortgjemt at byggsenteret valgte å stenge på lørdager.

– Nå har vi topp moderne anlegg, 10,2 mål tomt, 400 kvadratmeter butikk og omtrent bare impregnert og sement- og lecablokker lagret utendørs, og lørdagsåpent.  Dessuten har vi muligheten til å bygge mere hvis det skulle bli nødvendig, forteller Flaa.

Og med større lokaler er det også blitt plass til større sortiment.  Ikke minst er maling på plass, og når Flaa studerer annonsene fra konkurrent i en nærliggende småby, konstaterer han fornøyd at andres tilbudspris ofte er det samme som Byggsenterets fastpris.  Dessuten er det blitt en skikkelig godtebutikk for alle som har sans for verktøy og utstyr som man kanskje egentlig ikke trenger.

Det gjelder i grunnen å komme seg fort ut når man har kjøpt det man hadde planlagt å kjøpe, ellers risikerer man dask på hånden og kanskje det som verre er når man kommer hjem med sin tredje eller fjerde vinkelsliper.  Men det er kjekt å ha.

– Dessuten er jo beliggenheten i seg selv en reklameplakat nå og folk blir oppmerksomme på oss og handler det vi har å tilby, sier Flaa.

Skadinavias største

Men det er tøft å være liten i denne bransjen.  Derfor har Byggtorgetkjeden, som butikken har vært medlem av i alle år, nå gått sammen med Mestergruppen som eier Byggeriet og XL-bygg som er den største byggevarekjeden i Skandinavia. Denne kjeden omsetter for nærmere ni milliarder i året, og det vil ifølge Flaa komme byggsenteret til gode.

– Det vil særlig være til hjelp for oss når det gjelder Proff-kundene.  Nå kan de i grunnen bare levere inn en hustegning, og få hele huset kalkulert og levert fra oss. Dessuten har vi blitt forhandler for Systemhus, og da har vi tilgang på både hustegninger og kalkyler som lokale byggmestre kan benytte seg av, sier Flaa.

Dessuten er både Uldal vinduer, Scanflex dører og Boen parkett i kjedens sortiment, så Byggtorget i Birkenes kan holde en lokal profil.

Fornøyde kunder

Håkon Flakk og Bjørn Jan Esperås er i butikken men vil ikke – uansett lokkemiddel om ære og berømmelse ha bilde i avisa, men de er samstemte i sin lovprisning.

– For meg teller det veldig mye med nærhet og service, og prisene er veldig konkurransedyktige, sier Flakk.

Og det er tydelig at de har en god tone med de som jobber der.  Det i seg selv er nok god grunn til å komme tilbake.

– Hva med fremtiden, spør vi Terje Flaa.

– Vi har jo nettopp vært igjennom ganske mye fremtid både med flytting og forandring i forhold til kjedesamarbeid.  For noen år siden var det fremtiden.  Nå gjelder det for oss å konsolidere stillingen og å vokse, særlig på proffmarkedet, sier Flaa.

Mange meter

For noen er tall kjedelig, for andre interessant. Det sier kanskje ikke så mye at Byggsenteret omsetter for om lag 25 millioner kroner i året og lønner seks årsverk for å få det til.  Mere interessant er det kanskje når Flå forteller at bestselgeren er 48×98 gran – det som vi i gamle dager kalte 2×4.

– I løpet av et år selges 7,5 millioner – 75 000 meter av denne dimensjonen, det tilsvarer veien fra Birkeland til Åmli.  Med forskjellig typer panel og andre bjelkedimensjoner er man nok langt på vei til å rekke Norge på langs, sier han.

Flaa har et håp om like konkurransevilkår.

– Birkenes byggsenter er ikke noen gullgruve, men det er til å leve av.  Men vi kan jo håpe på at eiendomsskatten en gang forsvinner så det blir tilnærmet like konkurranseforhold mellom bedrifter i Birkenes og Lillesand, sier Flaa.

– Etter hva jeg forstår står du på flyttefot?

– Ja, til nå har kona bodd med meg på Birkeland, så nå er det min tur til å bo med kona i Lillesand.  Vi overtar barndomshjemmet hennes og flytter i løpet av våren.  Men i Birkenes idrettslag har jeg vært medlem siden jeg var sju, og der vil jeg alltid være medlem, avslutter Flaa.