Gull og bronse til Vegusdal

GULLSMIL: NM-vinner Thor Arild Aas koster på seg et realt gullsmil der han står på pallen flankert av sølvvinner og lagkamerat i Team iSandnes, Sindre Vassdal Johannessen (t.v.) fra Hernes IL og bronsevinner Eirik Kjøl Tornes fra Molde & Omegn IF.

Thor Arild Aas ble den store helten i birkenesleiren da han søndag feide over målstreken som seierherre på NM-fellesstarten i 19-årsklassen.

Kusine Siri Aas fulgte opp med sprintbronse i tilsvarende jenteklasse.

– Utrulig moro, jeg hadde ikke trudd dét. En håper jo alltid, men det er en annen ting å gjøre det, sier den nybakte norgesmesteren til Birkenesavisa.

Etter å ha plukket ned 17 av 20 blinker og spurtslått lagkameraten i Team iSandnes, Sindre Vassdal Johannessen, kunne han motta sin første NM-medalje, og dét av edleste valør. NM-arrangementet var i år lagt til Feed skiarena i Sirdal, hvor årsklassene fra 17 år til senior konkurrerte i sprint lørdag og fellesstart søndag.

Sprinten fikk Thor Arild ødelagt av fire bom på første skyting. 8. plassen i den tøffe 19-årsklassen, bare halvannet minutt bak vinneren, vitnet imidlertid om at noe var på gang for tømrerlærlingen fra Engesland.

Spurtoppgjør

Etter å ha skrudd litt på siktet, satt skuddene der de skulle. Da var det klart for vegdølens første spurtoppgjør om en NM-medalje. Det ble spenning til målstreken.

– Jeg lå bak ham ned siste bakken og fikk bedre fart inn på oppløpet, så jeg var kanskje litt lurere enn ham, gliser Thor Arild som vant med to sekunder.

Nå håper han å følge opp når skiskyttersesongen starter i sitt rette element i november. 18-åringen føler seg sterkere i sporet og jevnere på skytebanen enn for ett år siden. Noe han gir treningssamlingene med Team iSandnes og bonusøktene med landslagsløper Lars Helge Birkeland mye av æren for. Kommende sesong er målet å kapre en pallplass eller tre i norgescuprenn og en plass blant de ti beste i Norgescupen sammenlagt.

Kusina tok bronse

Thor Arilds jevngamle kusine Siri Aas gjorde helga komplett for Vegusdal ved å ta bronse på sprinten.

– Det var himla gøy! Jeg hørte på siste skyting at jeg lå på tredjeplass. Da jeg skjøt greit visste jeg at jeg hadde sjans. Det var nydelig å gå over målstreken, sier engeslandsjenta.

På søndagens fellesstart gikk det ikke fullt så bra på standplass. Etter ni treff på liggende, ble det seks bom på stående skyting. Det endte med en 8. plass. 18-åringen depper ikke av den grunn. Denne sommeren har hun nemlig fått trent bedre enn noen gang. Det håper hun skal gi resultater også når snøen kommer.

– NM-bronsen betyr veldig mye, den viser at jeg kan. Det blir gøy å se åssen det går til vinteren. Målet er å få noen bra plasseringer og komme til finalen i Norgescupen, sier Siri Aas.

Gleder seg over klubbkameratene

Landslagsløper Lars Helge Birkeland gleder seg over de unge klubbkameratenes bravader.

– Utrolig moro at de fikk det til i helga, sier 29-åringen til Birkenesavisa.

Ekstra gøy synes han det er med gullet til treningskompisen Thor Arild, som han kjører noen økter sammen med når han er i hjembygda.

– Det var skikkelig stas! Jeg har sett at han har hatt stor framgang siste året, og det var skikkelig fortjent at han endelig klarte å få ut potensialet sitt i en stor nasjonal konkurranse, sier landslagsløperen.

Selv er han godt fornøyd med NM-helga, selv om det ikke ble noe nytt gull. Lørdag ble det en 5. plass på sprinten, søndag tok han en ny NM-medalje, da det ble bronse på fellesstarten.

– Spesielt farta i sporet var veldig bra. Skytinga var brukbar, bortsett fra en dårlig siste stående søndag. Alt i alt en positiv helg, og jeg føler meg bra i rute, sier Lars Helge Birkeland.

Flere hederlige plasseringer

Medaljevinnerne er nevnt, men NM-helga brakte også med seg hederlige plasseringer til de øvrige birkenesløperne. Med 19. plass på sprinten og 30. plass på fellesstarten klarte ikke Lars Aasheim Svaland målsettingen om en plass blant de ti beste i seniorklassen.

Det gjorde storebror Håkon som gikk inn til en 10. plass på fellesstarten. På sprinten ble det 16. plass på 23-åringen. I eldste juniorklasse (20-21 år) tok Espen Uldal 9. plass på sprinten, men sto over fellesstarten. Lars Reiten tok 34. og 31. plass i samme klasse.

I 17-årsklassen tok Martin Uldal 9. plass på sprinten, men sto i likhet med storebror Espen over fellesstarten. I yngste jenteklasse (17 år) tok Liv Marte Aas en sterk 5. plass på sprinten og fulgte opp med en 8. plass på fellesstarten. Der slo Åse Marie Rosef tilbake med en 6. plass, etter å ha blitt disket på sprinten.