Detektorister gjorde sjeldent funn på Engesland fredag – bl.a. en dobbeltknapp som kan være 3000 år gammel

To av detektoristene som gjorde funn ved Vegusdal kyrkje på Engesland fredag - Karl Ove Wehus (til venstre) og Rolf Ketil Reinhardtsen.

Ei gruppe med svært historieinteresserte søkte fredag med detektorer på jordet like ved Vegusdal kyrkje på Engesland – og det ble gjort minst et unikt funn.

Birkenesavisa møtte finnerne like etter begivenheten. Først ble det funnet en mynt. Deretter en dobbelt knapp, som detektoristene sånn umiddelbart antar at kan være flere tusen år gammel.

Mange vil nok tro at mynten har en større verdi som funn, men det er tvert om.

Karl Ove Wehus og Rolf Ketil Reinhardtsen fra Vennesla er begge historiejegere med sine detektorer, altså søkere som kan registrere funn i jord og grunn. Begge har drevet med dette i flere år og har opparbeidet seg mye kunnskap.

2-skilling og dens eierskap

Med et lurt blikk tar Rolf Ketil opp en liten pose med forsiktige hender. Der tar han frem en 2-skilling fra 1771. Den er naturlignok slitt etter tidens tann, men med hjelp fra kyndige fingre kommer det frem tegn, bokstaver og tall på mynten.

2-skillingen fra 1771 som ble funnet nær Vegusdal kyrkje.

Wehus og Reinhardtsen kan fortelle at det ikke er uvanlig å finne slike mynter, og det er heller ingen stor nyhet for oss som har dette som hobby. De legger til at alt av funn før 1537 tilhører staten. Mens funn fra yngre tid er grunneiers eiendom.

Når det gjelder mynter gjelder det samme, men da er det før og etter år 1650 som gjelder.

Sjeldent funn

Den siste overraskelsen er derimot av en helt annen karakter.

Med stor forsiktighet kommer en ny pose opp av lommen til den entusiastiske venndølen. Nå er det en dobbeltknapp i bronse, som forsiktig tas ut av posen og legges i hånden til «historiejegeren».

Dobbeltknappen i bronse som ble funnet på et jorde nær Vegusdal kyrkje. De erfarne detektoristene Karl Ove Wehus og Rolf Ketil Reinhardtsen mener at den kan være 3000 år gammel.

Når Birkenesavisa spør om alder på funnet, diskuteres det ivrig mellom Wehus og Reinhardtsen, som er enige om at dette må være fra bronsealderen. Det betyr at knappen kan være så gammel som 3000 år eller noe eldre. Men den kan også være yngre, fra jernalderen og da kanskje fra rundt år 200-300 år etter Jesu fødsel.

Detektoristene Wehus og Reinhardtsen mener at funnet av dobbeltknappen er av nasjonal interesse. Det er et sjeldent funn, og spesielt for området her i Vegusdal.

Til fylkeskonservatoren

– Når det gjelder dobbelknapp-funnet, er det av en slik karakter at den blir sendt rett til fylkeskonservatoren for nærmere undersøkelse, forteller de ivrige finnerne. Mynten, 2-shillingen, får grunneieren tilbud om å få, forteller de to karene. – Vi har registrerer funnplass med GPS, og alt blir gjort på riktig måte.

Dobbeltknappen er nå sendt inn til fylkeskonservatoren i Agder. Slike funn eldre enn år 1537 tilhører staten.

I Vegusdal skal det ikke være registrert mange funn fra tidlig bronsealder, så dette kan være et spennende funn også for lokalhistorien med tanke på funnsted og alder.

Rolf Ketil Reinhardtsen forteller om et av hans største funn, som skjedde i Holum borte i Mandal. Der fant han en mynt fra Romerriket, fra år 210 etter Jesu fødsel. Den hadde stempelet til keiser Commondus Antonious Augustus, som levde mellom fra år 161 til 192 etter Jesu fødsel.

Funnet på Engesland denne solrike og vakre oktoberfredagen, fikk virkelig frem minnene fra fortiden og de som kanskje levde her for flere tusen år siden.