Tre millioner foran

UT AV ROBEK: Økonomirådgiver hos Fylkesmannen, Jostein Nordhus, sammen med rådmann Anne Stapnes under tirsdagens budsjettmøte i kommunestyret.

Antydning til applaus etter gode resultater.

– Sammenliknet med i fjor har kommunen spart nesten fem millioner kroner i år. Administrasjonen har gjort en formidabel jobb med økonomien. Det er lett å vedta ting, men vi skal ha i mente at kutt også skal gjennomføres, sier Anders Christiansen (Ap).

Tirsdag møtte politikerne opp mannsterke til budsjettmøte på Valstrand. På agendaen sto informasjon fra Fylkesmannen, kommunens egen økonomisjef og KLP. Sistnevnte fordi kommunal pensjon er en viktig post i det kommunale regnskapet.

– Akkurat nå er vi tre millioner kroner foran budsjettet, sier økonomisjef Tom Olstad.

Spenning til finans

Ifølge ham er det størst spenning knyttet til avkastningen av det langsiktige fondet på 65 millioner kroner.

– Det er første gang jeg kan stå her å si at det går bra, for jeg har alltid kommet rekende med et par millioner i underskudd. Vi krysser fingrene for at det holder ut året, sier han.

Peter Ross (KrF) drar i gang en liten applaus, men den forblir halvhjertet fra kommunestyret.

– Tidligere år har det vært en enorm differanse mellom resultatet presentert høsten og over nyttår. Kan vi risikere å plutselig å gå 15 millioner i underskudd, spør Trygve Endresen (H).

Olstad kan ikke annet enn å påpeke at han ikke kan spå, og at han ikke har mulighet til å garantere noe, selv om han ikke ser slike underskudd i horisonten.

– Vi ser at det er en enorm innsats i kommunen for å klare budsjettene som vi har vedtatt. Både i toppen, og nede på gulvet. Det er nesten som en dugnad er i gang, sier Christiansen.

Ut av ROBEK

Kommunen blir meldt ut av ROBEK dersom Fylkesmannen godkjenner årsbudsjett for 2017 og økonomiplan 2017-2020. En utmelding vil da kunne skje i februar 2017.

– Kommunen er likevel i en relativt normal situasjon allerede nå. Vi har godkjent alle låneopptak det er søkt om. De fleste andre kommuner havner på ROBEK som følge av underskudd i resultatet, det gjorde ikke Birkenes, sier Jostein Nordhus fra Fylkesmannen.

Utmeldingen er ikke avhengig av overskudd i regnskapet for 2016. Hvis kommunen skulle gå med underskudd inneværende år, settes det i gang en uavhengig prosess.