Gullkorn i det fri

Skilt med tekst og stien innnover

Skilt med tekst og stien innnover

FRISTER DET MED EN TUR?: Langs den nyryddede stien som starter ved Vanntårnet på Lille Tømmeråsen kan du la beina gå mens tankene får påfyll. Sunnhet for både kropp og sjel.

HELSE. Har du gått tur på mellom Vanntårnet og Årdalsåsen og plutselig kommet over et vakkert dikt på ei oppslagstavle? Da har du nok streifet innom stien som er et av hjertebarna til Liv Karin Aamlid.
– Målet er å få folk i aktivitet. Det handler om livskvalitet, og om å kose seg og nyte tida, forteller sykepleieren, som er ansatt ved Avdeling for Psykisk Helse i Birkenes kommune.
Liv Karin Aamlid

BLE INSPIRERT: Å kombinere en tur i skog og mark med små drypp av livsvisdom, syntes sykepleier Liv Karin Aamlid i Birkenes kommune var en veldig god idé. Etter noen måneder var stien klar.

Inspirasjon til å gå i gang med stien fant Aamlid og kollegaer på en fagtur til Byglandsfjord.
– Ved det distriktspsykiatriske senteret fikk vi se en liknende sti, og jeg tenkte “Oi, den var veldig koselig, noe sånt kan vi lage her”, forteller hun.
Og dermed gikk hun i gang med å samle inspirerende tekster, få produsert små oppslagstavler av tre og inngå avtaler med grunneiere. Det siste ordnet seg rimelig greit ved at deler av stien er lagt på Aamlids egen eiendom ved Årdalen.
I tillegg til de litterære høydepunktene vil turgåere også kunne nyte den vakre utsikten fra Årdalsåsen. Derfra ser man langt, både oppover og nedover langs Tovdalselva, og videre ut over blånene som strekker seg vestover.
– Et fint sted å sette seg med nista, tipser grunneieren.
Nyskapningen vil bli brukt av Avdeling for Psykisk Helse, men alle er hjertelig velkomne til å legge i vei turen. Stien starter ved vanntårnet ovenfor Lille Tømmeråsen og tar 45-60 minutter å gå, avhengig av form og tempo. Du trenger ikke superkondis. Stien er godt merket, og slynger seg i variert terreng med godt og mykt underlag å gå på. I noen av kneikene er det satt opp oppslagstavler med litt lesestoff, både til inspirasjon og som “unnskyldning” for en pust i bakken.
Tiltaket er et resultat av praktisk samarbeid med kollega og folkehelsekoordinator Wenche Flaa Eieland og ikke minst Liv Karins far Erik Aamlid, som har hjulpet til med å rydde sti og henge opp de tolv oppslagstavlene.