50 av bygdas gutter og jenter berørt av fattigdomsproblemer – skal nå få tilbud i sommerferien av Bufdir og kommunen 

Birkenes kommune har fått 60.000 kroner i tilskudd fra Bufdir til et sommerferietilbud for barn og unge som er berørt av fattigdomsproblemer i familien sin.

Bufdir er Barne- og familiedepartementets fagorgan blant anna på områda oppvekst, barnevern, familievern og vold i nære relasjoner.

I kommunens søknad til Bufdir heter det at tiltaket vil kunne rekruttere barn og unge berørt av fattigdomsproblemer. Kommunen har videre opplyst departementets fagorgan om at NAV Birkenes jevnlig er i kontakt med familier som har en utfordrende økonomi, enten det handler om gjeldsrådgivning, søknader om sosialhjelp eller andre ytelser.

Det heter videre i søknaden fra kommunen, at tiltaket er retta mot de som vokser opp med foreldre med rusproblemer, psykiske vansker, og der det er utfordringer knytta til vold. Det er aldersgruppene under 5 år, 6-12 år og tenåringer 13-19 år som skal gis et tilbud.

Tilbud til disse barna og ungdommene berørt av fattigdomsproblemer, kan være blant anna kino, årskort i Dyreparken og Badeland eller besøk i en klatrepark – sammen med familien eller en venn.

Kommunen har oppgitt til Bufdir at det forventes at 25 jenter og 25 gutter i Birkenes vil benytte seg av tilbudet, og at forventa antall familiemedlemmer er 40.

Videre er det opplyst at det vil være et tett samarbeid med Ressurssenteret i kommunen, som stadig er i kontakt med foreldre som har utfordringer knytta til rus.

Ressurssenteret består av helsestasjon, pedagogisk psykologisk rådgivingstjeneste (PPT), familieteam og SLT-koordinator, psykisk helse for voksne og flyktningetjenesten.

Det har for lengst vært dialog om et eventuelt samarbeid mellom Ressurssenteret og Frivilligsentralen om sommerens tilbud for disse vanskeligstilte barna og ungdommene i bygda.

Pengene som Birkenes kommune nå har fått i tilskudd skal gå det som kalles «Aktiviteter for barn og unge», og er bevilga fra en større pott gjennom Nasjonal tilskuddsordning for barn og unge i 2020.

Kommunen søkte om et tilskudd på 100.000 kroner, og ville da sjøl gå inn med 20.000 kroner til sommerferietilbudet.

Bufdir skriver i sitt tilskuddsbrev til Birkenes kommune, at det synes noe uklart hvordan billettene til aktivitetene skal deles ut – og nevner spesielt utfordringer knytta til stigmatisering.