Endelig innflytting i Smedens Kjerr

STOLTE KOMMUNALE LEDERE. Kommunalsjef for organisasjon og oppvekst, Marianne Moen Knutsen, og teamleder for psykisk helse og rus, Liv Karin Aamlid, i felleskjøkkenet i kjelleretasjen.

Det var en begivenhet da de første i sist uke kunne flytte inn i de bemanna boligene for psykisk helse og rus i Smedens Kjerr.

– Ja, dette må virkelig kalles en begivenhet, uttrykte teamleder psykisk helse og rus Liv Karin Aamlid da BA fikk ei omvisning i den flotte bygningen.

For fint er det blitt. Bygningen fra 80-tallet ble til slutt vedtatt å ikke skulle rives, men renoveres til fem leiligheter.

Det er Birkeland Bygg og Anlegg (BBA) som har vært hovedentreprenør på ombygginga.

Man skal ikke lenger enn innenfor ytterdøra, for å legge merke til at her er det lagt vekt på å skape noe som ikke bærer preg av institusjon. Fargene er lyse, men framfor alt lune og behagelige å oppholde seg i.

Og på den kalde dagen vi var innom, var det godt å kjenne gulvvarmen.

– Det er mye omsorg i varme gulv, bemerker teamlederen.

– Og fargeperspektivet har vært viktig, forteller kommunalsjef for organisasjon og oppvekst, Marianne Moen Knutsen.

– Det er gjort helt bevisste fargevalg, for å skape opplevelse av omsorg. Mennesker skal få en ny start i livet her. Og det å bo her skal være helsebringende, forteller de to.

I denne vinkelbygningen skal fem brukere ha sine hjem. Overflatene på gulv, vegger og innredning er fine, lik i et hvilket som helst annet privat hjem. Rommene vi ble vist, hadde rikelig med store vinduer. Leilighetene oppleves romslige. Og det er gjort tilpasninger med blant anna brede døråpninger, minimale dørterskler og ekstra romslige bad og toalett.

– Brukerperspektivet har vært viktig gjennom planleggingen. Brukerne har vært med på prosessen, forteller Liv Karin Aamlid.

Beboerne skal være mest mulig sjølhjulpne. Å gi brukerne opplevelser av mestring, er viktig. Men ingen brukere er like, og de kan få «punkttjenester» etter vedtak.

Det er den enkelte beboer som sjøl må søke om leilighet. Og så får man tildelt leilighet etter faste inntakskriterier.

Renoveringa har vært gjennomført ved bruk av en samspillsmodell, ikke minst for å holde kostnader og bruk av konsulenter nede.

– Vi har hele veien jobbet hardt for å holde oss innenfor den økonomiske rammen. Det har vært gjort veldig kostnadsbevisste valg. Og vi har ikke fått noen informasjon om at rammen er sprengt, sier kommunalsjefen.

I februar 2023 vedtok kommunestyret å øke den økonomisk ramma for renoveringa fra 15,5 til kr. 27,8 millioner kroner.

Til våren skal utearealene gjøres ferdige. Her blir det hage med plen, frukttrær og busker. Hagen vil også ha drivhus, pergola og bålpanne. Det er lagt vekt på Moder Jord-perspektivet. Det skal oppleves godt for brukerne å oppholde seg også utendørs.

I kjelleretasjen på det nyrenoverte bygget er det nå blitt flotte arealer for fellesaktiviteter. Her blir det i tillegg dagaktiviteter gjennom uka innen psykisk helse og rus.

De bemanna boligene i Smedens Kjerr har gjennom mange år stått på sakslistene til de folkevalgte. Nå er de på plass, og kommunalsjefen og teamlederen ønsker nå kun å se framover.

– Jeg er veldig trygg på at dette skal bli veldig bra med Liv Karin som teamleder, sier kommunalsjef Marianne Moen Knutsen.

BA fikk ikke lov til å ta bilder inne i leilighetene, heller ikke i de som fortsatt var ubebodde og uten møblering.